Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć i czołem.
Potrzebowałem wczoraj w robocie jednego lapka z Windows 7 - który ma stały (ustawiony statycznie na intefejsie kablowym) adres 192.168.1.18 i bramę 192.168.1.1, podłączyć na chwilkę do wifi w innym budynku, gdzie dostał na tym wifi adres 192.168.1.34 i bramę 192.168.1.1 z innego routera.
Zarówno po DHCP jak i na statycznym adresie nie miał połączenia, bo po prostu na dwóch interfejsach miał ta samą bramę i zdurniał od tego.
Jak w tym "cudownym" systemie włączyć coś w podobnego do linuxowego klucza ignore_routes_with_linkdown.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-04-17 05:07:29)
Szukałbym w ustawieniach interfejsów. Powinno się dać wpisać inne ustawienia (w tym DHCP) dla każdej z kart, oddzielnie LAN i WiFi. Tutaj przyjmuję, że kabel jest odłączony fizycznie w momencie podłączania WiFi (gdyż innym budynku).
Dokładnie, kabel odłączony, lapek pod pachę do innego budynku, podłączenie do wifi i d..., lapek połączenie ma ale routing martwy, bo ma tą samą bramę na dwóch interfejsach i zdurniał od tego.
Symptom podobny do wsadzenia drugiej karty dźwiękowej, Windows 7 też wtedy nie wie, na którą dźwięk wysłać, podłączenie 2 monitora też wymaga restartu, żeby zaczął z nim gadać.
Nie miałem czasu się zagłębiać w sprawę, załatwiłem problem przez tablet
z Andkiem, ale mało brakowało, żeby jebnął tym lapkiem o ścianę raz a porządnie.
Pozdro