Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1 2018-07-25 08:47:02

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Brak dzwięku po aktualizacji

Witam,
po aktualizacji systemu do najnowszych wersji pakietów(mam testinga) przestały działać mi dźwięki.

uname -a

Linux lenovo-y570 4.17.0-1-amd64 #1 SMP Debian 4.17.8-1 (2018-07-20) x86_64 GNU/Linux

alsactl init

Found hardware: "HDA-Intel" "Realtek ALC272" "HDA:10ec0272,17aac018,00100001 HDA:80862805,80860101,00100000" "0x17aa" "0x3975"
    Hardware is initialized using a generic method

arecord -l

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
    card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC272 Analog [ALC272 Analog]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0

alsamixer pokazuje

│ Card: PulseAudio
    │ Chip: PulseAudio

pod F6 mogę zmienić kartę

│- (default)
    |0 HDA Intel PCH

i po wybraniu HDA Intel mam "suwaki" głośności ale nic nie gra.
Jedynie po przełączeniu Loopback na true słychać szum.
Na starszym kernelu jest to samo tylko nie mam loopback i "szumi domyślnie".
W ustawieniach systemu => dźwięk na liście urządzeń wyjściowych mam tylko "główne urządzenie wyjściowe".

Myślałem że może to coś z gnomem ale na lxde jest to samo.



Wszystkie "poradniki" jakie znalazłem mówią aby wy edytować plik /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Tylko że u mnie nie ma takiego pliku więc jego utworzenie pewnie nic nie da, tym bardziej że pakiet alsa-base już nie istnieje(https://packages.debian.org/pl/alsa-base ; "Pakiet atrapa umożliwiający łatwe usuwanie bezużytecznych plików konfiguracyjnych.")

Macie jakieś pomysły jak to naprawić ?

Offline

 

#2 2018-07-25 18:00:40

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Brak dzwięku po aktualizacji


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#3 2018-07-25 19:29:40

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Offline

 

#4 2018-07-25 21:56:32

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Zrób sobie drugiego użytkownika w systemie.
Dodaj go do grupy audio.
Potem zaloguj się na jego konto i zobacz czy tam będzie dźwięk.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#5 2018-07-25 22:41:08

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Sprawdzałem nie działa.
Sprawdzałem również na lxde - też nie działa.

Offline

 

#6 2018-07-26 08:25:54

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Na pewno dodałeś nowego użytkownika do grupy audio ?

Kod:

speaker-test

generuje szum?
Może jakieś komunikaty wypisuje.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#7 2018-07-26 14:15:01

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Cisza.
W mikserze wszystko rozkręcone na full

$ speaker-test

speaker-test 1.1.6

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 192 to 2097152
Period size range from 64 to 699051
Using max buffer size 2097152
Periods = 4
was set period_size = 524288
was set buffer_size = 2097152
0 - Front Left
Time per period = 13,165699
0 - Front Left
Time per period = 12,419810
0 - Front Left
Time per period = 12,416252
0 - Front Left
Time per period = 12,422513

Wydaje mi się że jest coś nie tak ze sterownikiem.
Dawniej po podpięciu słuchawek lub telewizora po hdmi w preferencje => dźwięk mogłem wybrać na czym ma grać - były do wyboru głośniki, słuchawki i hdmi.
Obecnie mam tylko do wyboru główne wyjście.
Po podpięciu karty na usb ta pojawia się na liście i z niej słuchawki grają.

Offline

 

#8 2018-07-27 10:07:18

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Odpal jakieś livecd i sprawdź czy na nim będzie dźwięk.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#9 2018-08-01 13:06:01

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Dzisiaj musiałem uruchomić tą parodie systemu operacyjnego od M$ i dźwięki  działają więc karta raczej jest sprawna.

Offline

 

#10 2018-08-01 13:58:04

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Jeżeli speaker-test działa, a dźwięku nie ma, to na 99% trafia nie na to wyjście dźwieku co trzeba.

Sprawdź wynik:

Kod:

aplay -l

i potem popróbuj spekaker-testem wszyskie wyjścia na tym Realteku, aż w końcu coś usłyszysz albo spekaer-test wywali jakiś błąd.

Np u mnie na karcie Nvidia:

Kod:

card 3: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 3: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 3: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

dla wyjścia device 8 komenda wygląda tak:

Kod:

speaker-test -Dhw:3,8  -c2

speaker-test 1.1.2
Playback device is hw:3,8
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 64 to 524288
Period size range from 32 to 262144
Using max buffer size 524288
Periods = 4
was set period_size = 131072
was set buffer_size = 524288
 0 - Front Left
 1 - Front Right

Pozdro

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-08-01 14:13:27)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#11 2018-08-01 16:40:58

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

aplay -l

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC272 Analog [ALC272 Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC272 Digital [ALC272 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

speaker-test -Dhw:0,0  -c2

speaker-test 1.1.6

Playback device is hw:0,0
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Playback open error: -16,Urządzenie lub zasoby zajęte

speaker-test -Dhw:0,1  -c2

speaker-test 1.1.6

Playback device is hw:0,1
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 64 to 524288
Period size range from 32 to 262144
Using max buffer size 524288
Periods = 4
was set period_size = 131072
was set buffer_size = 524288
0 - Front Left
1 - Front Right
Time per period = 4,016880

speaker-test -Dhw:0,3  -c2

speaker-test 1.1.6

Playback device is hw:0,3
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 64 to 524288
Period size range from 32 to 262144
Using max buffer size 524288
Periods = 4
was set period_size = 131072
was set buffer_size = 524288
0 - Front Left
1 - Front Right
Time per period = 3,968295

Za każdym razem cisza

Offline

 

#12 2018-08-01 17:00:20

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Kod:

speaker-test 1.1.6

Playback device is hw:0,0
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Playback open error: -16,Urządzenie lub zasoby zajęte

Pewnie Pulseaudio blokuje tą kartę.

Dla pewności możesz sprawdzić (z roota):

Kod:

lsof /dev/snd/*

Pobaw się ustawieniami w Pavucotrol, albo wyłącz na chwilkę Pulse, żeby zobaczyć, czy karta działa na samej Alsie (przez speaker-test)
Jest też na wiki Debiana inne obejście Pulse:

Kod:

pasuspender --  speaker-test -Dhw:0,0  -c2

Sznurek:
https://wiki.debian.org/PulseAudio#Temporarily_susp … ut_PulseAudio

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-08-01 17:09:41)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#13 2018-08-01 22:10:12

ilin
Palacz
Skąd: PRLu
Zarejestrowany: 2006-05-03

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Ja bym zablokował pulse definitywnie.
Z roota

Kod:

chmod -x /usr/bin/pulseadio

Restart kompa  i potem  speaker-test i zabawa za alsamixerem.
Mam wrażenie że to pulseaudio bruździ a nie sterownik.
żadne błędy nie wyskakują.


Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Offline

 

#14 2018-08-02 11:23:25

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Skąd: ze WSI
Zarejestrowany: 2011-09-15
Serwis

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Jak już wyłączać pulseaudio, to w taki sposób:

Kod:

$ systemctl --user mask pulseaudio.service
Created symlink /home/morfik/.config/systemd/user/pulseaudio.service → /dev/null.

Offline

 

#15 2018-08-04 21:33:09

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

# lsof /dev/snd/*

lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfsd-fuse file system /run/user/1000/gvfs
      Output information may be incomplete.
COMMAND   PID     USER   FD   TYPE DEVICE SIZE/OFF  NODE NAME
timidity 1039 timidity  mem    CHR  116,3          15098 /dev/snd/pcmC0D0p
timidity 1039 timidity    3r   CHR 116,33      0t0 12761 /dev/snd/timer
timidity 1039 timidity    4u   CHR  116,3      0t0 15098 /dev/snd/pcmC0D0p
timidity 1039 timidity    5u   CHR  116,2      0t0 11699 /dev/snd/controlC0
timidity 1039 timidity    6u   CHR  116,1      0t0 12762 /dev/snd/seq

test i dźwięki dalej nie działają,
wyłączenie pulseaudio nie nie dało poza tym że po podłączeniu karty na usb ta również nie działała - po ponownym wystartowaniu pulseaudio karta usb ponownie działa.
Pavucotrol sprawdzałem już wcześniej - zero efektu.

Offline

 

#16 2018-08-04 21:44:18

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Kod:

timidity 1039 timidity  mem    CHR  116,3          15098 /dev/snd/pcmC0D0p
timidity 1039 timidity    3r   CHR 116,33      0t0 12761 /dev/snd/timer
timidity 1039 timidity    4u   CHR  116,3      0t0 15098 /dev/snd/pcmC0D0p
timidity 1039 timidity    5u   CHR  116,2      0t0 11699 /dev/snd/controlC0
timidity 1039 timidity    6u   CHR  116,1      0t0 12762 /dev/snd/seq

Proces nr 1039 o nazwie timidity blokuje Ci kartę dźwiekową.
Co widać wyraźnie na załączonym obrazku powyżej.


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#17 2018-08-04 22:26:24

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

# ps ax | grep 1039

1039 ?        SL     0:00 /usr/bin/timidity -Os -iAD
29506 pts/0    S+     0:00 grep 1039

# kill -9 1039
iii działa :)

Czy ja potrzebuję tego timidity ?
Mogę to po prostu odinstalować ?

Offline

 

#18 2018-08-04 22:47:40

Jacekalex
Podobno człowiek...;)
Skąd: /dev/urandom
Zarejestrowany: 2008-01-07

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

Odinstalować możesz, najwyżej potem zainstalujesz, jakby koniec świata nastąpił po usunięciu. xD

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-08-04 22:57:46)


W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Online

 

#19 2018-08-05 11:18:24

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

W sumie ;)

Po odinstalowaniu dzięki działają i jeszcze nic nie wybuchło.

Wielkie dzięki za pomoc :)

Offline

 

#20 2018-08-08 15:22:35

wikingagressor
Użytkownik
Skąd: Józefów k.Błonia, mazowieckie
Zarejestrowany: 2015-02-03

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

timidity, to jest taki demon do emulowania instrumentow midi. Uzywaja go rozne starsze gierki do odtwarzania muzyki w tym formacie, np. Openttd.


Peace, Love and Debian for the World!!!

Offline

 

#21 2018-08-08 20:32:02

mlotek
Użytkownik
Skąd: się biorą dzieci ?
Zarejestrowany: 2018-07-25

Re: Brak dzwięku po aktualizacji

aaa... dobrze wiedzieć :)
Czyli tego nie potrzebuje bo wolę simutrans ;)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Nas ludzie lubią po prostu, a nie klikając w przyciski ;-)