Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Dawno nie instalowałem debiana i mam prosbe o podpowiedz jak postapic przy instalacji systemu.
Kupuje niedlugo laptopa z Windows 10 (16GB ramu) i teraz chcialbym aby glównym systemem był debian. Na nim zamierzam pracowac ale potrzebuje czasem odpalić programy pod windowsem. Czy lepiej waszym zdaniem zainstalowac (rownolegle) debiana obok w10 i w razie potrzeby restartowac systemy czy moze wyrzucic w10 z kompa postawic tylko deba a korzystac z windowsa wylacznie przez wirtualna maszyne? Jesli to drugie (opcja przelaczania systemow dla mnie jest mniej korzystna) to czy moge i jak to zrobic najłatwiej aby oficjalna wersje W10 zainstalowaną na kompie "zrzucic" (przenieść) na virtulana maszyne.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2018-01-21 15:43:21)
Zależy do czego będziesz potrzebować Windowsa. Jeśli do jakichś wymagających wydajności programów lub gier to przez wirtualną maszynę będzie to zawsze chodzić wolniej niż na zwykłej instalacji.
To beda programy do obliczen bez wymagan graficznych.
dziękuję i pozdrawiam.
"Zrzucić/przenieść" instalacji się nie da. Musisz się dowiedzieć czy z tym laptopem dostajesz klucz aktywacyjny do Windowsa. A jak tego potwora się instaluje to już wyczytasz np. tu:
https://www.extremetech.com/computing/198427-how-to … rtual-machine
Ostatnio edytowany przez davidoski (2018-01-22 06:10:53)
Chociaż licencja Windowsa 10 nie pozwala na przeinstalowanie jednej kopii systemu do maszyny wirtualnej, to praktycznie można "wyciągnąć" klucz przypisany do zainstalowanego Windowsa i aktywować go w maszynie wirtualnej (aktywuje się pomyślnie).
Można też klasycznie spróbować Crossover lub ostatecznie wine do uruchamiania Windowsowych programów.
Dziękuję za wskazówki.
Strony: 1