Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przeczytałem chyba wszystkie tematy dotyczące sterowników i dalej nie mogę sprawić aby działały.
kawałek Xorg.0.log:
(II) Setting vga for screen 0. (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32 (==) NVIDIA(0): RGB weight 888 (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0) (--) NVIDIA(0): Linear framebuffer at 0xD6000000 (--) NVIDIA(0): MMIO registers at 0xD4000000 (EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module! (EE) NVIDIA(0): *** Aborting *** (II) UnloadModule: "nvidia" (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration. Fatal server error: no screens found
lsmod pokazuje, że moduł jest załadowany.
Po wykonaniu:
rmmod nvidia modprobe nvidia
moduł się poprawnie ładuje, więc nie wiem w czym jest problem :/
Czy poprawnie skompilowales moduł?
P.S. Lepiej pozno niz wcale ;)
Po pierwsze należy sprawdzić czy nie ma załadowanego jakiegoś modułu do framebuffera nvidii lub czy nie jest przypadkiem wkompilowany w jądro (standardowy vesa może być wkompilowany w jądro)
Po drugi w razei problemów z usawieniami parametrów można spróbować polecenia:
nvidia-xconfig --mode nvidia-auto-select
przed odpaleniem X (dot. tylko najnowszej wersji sterownika)
Szczegółowego loga moża uzyskać przez:
startx -- -verbose 5 -logverbose 5