Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej :)
Jakis czas temu zmienilam Kali na Debiana, ktory nie ma konta root per se [mam na mysli to, ze z gnome na to konto sie bezposrednio nie zaloguje], dodalam moje konto uzyszkodnika do sudo i wesolo sobie smigalam.
Dzis przyslo mi instalowac jakiestam rzeczy, nie bardzo mi to szlo, wiec postanowilam przeloczyc sie na roota, ale nie moge.
szerlin@my-precious:~$ su Password: su: Authentication failure
su przestalo mi dzialac. Dzialalo, ale przestalo, nie wiem nawet, kiedy :/
Jestem pewna, ze nie zmienialam ustawien klawiatury, wiec zaczelam szukac na necie, jak zresetowac haslo roota i po przeczytaniu kilku tutoriali teoretycznie mi sie to udalo [grub, edycja jednej linii, logowanie jako root, zmiana hasla na koncie].
Teoretycznie, bo nadal dostaje autentification failure.
Postanowilam obejsc problem po swojemu [Polka potrafi! :D]
szerlin@my-precious:~$ sudo su - [sudo] password for szerlin: root@my-precious:~# passwd Enter new UNIX password: Retype new UNIX password: passwd: password updated successfully
ale su nadal mi wywala failure.
Czy ma ktos z Was jakis pomysl, co moglo sie stac, ze su przestalo mi dzialac i jak moglabym to naprawic?
Jak wygląda wynik komendy:
ls -l /bin/su -rwsr-xr-x 1 root root 44664 wrz 27 18:45 /bin/su
arecki napisał(-a):
Jak wygląda wynik komendy:
Kod:
ls -l /bin/su -rwsr-xr-x 1 root root 44664 wrz 27 18:45 /bin/su
Jest jeszcze inna możliwość:
ls -l /bin/su -rwx--x--x 1 root root 44536 08-24 07:48 /bin/su
getcap `which su` /bin/su = cap_setgid,cap_setuid+ep
I też działa.
Raczej trzeba zobaczyć, co siedzi w pliku:
/etc/pam.d/su
czyli przyda się także:
egrep -v '^$|^#' /etc/pam.d/su
Domyślna konfiguracja z Debiana Bustera:
egrep -v '^$|^#' /etc/pam.d/su auth sufficient pam_rootok.so session required pam_env.so readenv=1 session required pam_env.so readenv=1 envfile=/etc/default/locale session optional pam_mail.so nopen session required pam_limits.so @include common-auth @include common-account @include common-session
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-12-04 00:35:11)
Dzieks za odpowiedzi :D!
OK, wiec od srodka wyglada to tak:
szerlin@my-precious:~$ ls -lh /bin/su -rwxrwxrwx 1 root root 40K May 17 2017 /bin/su
o ile pamietam, to ustawialam chmod -R 777 na /bin bo mialam problemy z Wifi, MariaBD, IntelliJ, PhpStormem, TOR'em albo czyms takim. Po cos to robilam, ale nie pamietam po co :<
szerlin@my-precious:~$ egrep -v '^$|^#' /etc/pam.d/su auth sufficient pam_rootok.so session required pam_env.so readenv=1 session required pam_env.so readenv=1 envfile=/etc/default/locale session optional pam_mail.so nopen session required pam_limits.so @include common-auth @include common-account @include common-session
//moja maszyna:
szerlin@my-precious:~$ uname -a Linux my-precious 4.9.0-4-amd64 #1 SMP Debian 4.9.51-1 (2017-09-28) x86_64 GNU/Linux
Jakos to mnie martwi:
szerlin@my-precious:~$ /bin/su = cap_setgid,cap_setuid+ep No passwd entry for user '='
szerlin@my-precious:~$ /bin/su = cap_setgid,cap_setuid+ep No passwd entry for user '='
To nie jest polecenie, tylko wynik polecenia
getcap `which su`
Flagi capabilities nakłada się tak:
SU=`which su`; 2>/dev/null test $SU && chmod u-s $SU && setcap cap_setgid,cap_setuid+ep $SU; unset SU;
To kawałek skrypta, który takie straszne rzeczy robi u mnie.
@Jacekalex, trzymajmy się może stylu debianowego, bo autorka pogubi się.
A ten chmod -R 777 na /bin to było niezbyt mądre.
Po mojemu to powinnaś ten system zaorać i postawić od nowa zgodnie ze sztuką.
Jak chcesz jeszcze coś działać w temacie su to nadaj sobie prawidłowe uprawnienia na su (nie widzę tam setuid), aby zobaczyć czy to rozwiąże problem.
Strony: 1