Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1 2017-11-24 00:56:10

trzczy
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-12-16

Windows 10 ICS kaput z modemem Huawei E272 (z Nokia 7m-01 było ok)

Mowa cały czas będzie o LAN przez kabel. Na lapku mam debiana Stretch i pobieram internet z innych kompów. Raz z jednego, raz z drugiego. Internet przychodzi z mobilnego Orange przez modem Huawei E272. Kiedy próbuję ten internet udostępnić z kompa Windows 10 oraz z kompa z Windows 8, to na lapku niestety nie ma internetu.

Natomiast zupełnie ok jest, gdy z tego samego modemu udostępniam internet z kompa z debianem Stretch.

Czyli działa debian ----> debian, a nie działa Windows -----> debian

Moje pytanie dotyczy uruchomienia udostępniania internetu na Windows. Robię normalnie ICS z tym modemem. Wypróbowałem 2 wersje programu "Play Online" i jedną wersję "Mobile partner". Internet działa na tym Windowsie normalnie w Chrome, w okienku Połączeń pokazuje się przy ikonie modemu napis "Shared", a na lapku z debianem internetu nie ma. Wtyczki kabla migają i debian uzyskuje poprawne adresy przez DHCP. Zapuściłem na lapku kilka komend związanych z testowaniem sieci:

Kod:

root@debian:/home/mann# traceroute 8.8.8.8
traceroute to 8.8.8.8 (8.8.8.8), 30 hops max, 60 byte packets
 1  MOC.mshome.net (192.168.137.1)  0.437 ms !N * *
root@debian:/home/mann# ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
92 bytes from MOC.mshome.net (192.168.137.1): Destination Net Unreachable
92 bytes from MOC.mshome.net (192.168.137.1): Destination Net Unreachable
92 bytes from MOC.mshome.net (192.168.137.1): Destination Net Unreachable
92 bytes from MOC.mshome.net (192.168.137.1): Destination Net Unreachable
92 bytes from MOC.mshome.net (192.168.137.1): Destination Net Unreachable
^C--- 8.8.8.8 ping statistics ---
5 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
root@debian:/home/mann# arp -n
Address                  HWtype  HWaddress           Flags Mask            Iface
192.168.137.1            ether   00:23:54:60:da:20   C                     enp0s25
root@debian:/home/mann# mii-tool enp0s25
enp0s25: negotiated 100baseTx-FD flow-control, link ok
root@debian:/home/mann# ip route
default via 192.168.137.1 dev enp0s25 proto static metric 100 
169.254.0.0/16 dev enp0s25 scope link metric 1000 
192.168.137.0/24 dev enp0s25 proto kernel scope link src 192.168.137.117 metric 100 
root@debian:/home/mann# ip neigh
192.168.137.1 dev enp0s25 lladdr 00:23:54:60:da:20 DELAY
root@debian:/home/mann# ifconfig enp0s25
enp0s25: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.137.117  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.137.255
        inet6 fe80::221:86ff:fe61:8813  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:21:86:61:88:13  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 25817  bytes 9026142 (8.6 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 27289  bytes 3422151 (3.2 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 20  memory 0xfc000000-fc020000  

root@debian:/home/mann# nmcli dev show | grep 'DNS'
IP4.DNS[1]:                             192.168.137.1

Najważniejszy jest chyba bezskuteczny ping do 8.8.8.8. (Aha, ping do bramy 192.168.137.1 działa).

I teraz poradźcie, jak szukać rozwiązania. Wydaje się, że problem nie  leży w lapku, ale w Windows ICS, bo lapek bezproblemowo pobiera internet z debiana. Dodam, że miesiąc temu, jak miałem tę samą kartę Orange w modemie Nokia 7M-01, to lapek ładnie ciągnął internet z Windows 10. Ale tamten modem się zepsuł.
Z góry dziękuję

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
To nie jest tylko forum, to nasza mała ojczyzna ;-)