Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Czy LibVirt KVM umożliwia konfigurację sieci wewnętrznej niewidocznej dla hosta tylko dla gości.
( INTERNAL NETWORK podobny do tego z VirtualBox ).
Problem wygląda następująco:
Na hoście jest kilka VM.
Pierwszy VM ma uruchomione dwa wirtualne interfejsy sieciowe. Jeden z tych interfejsów należących do pierwszego VM jest widoczny dla hosta. Natomiast drugi jest niewidoczny i łączy się z innymi VM na hoście. Kolejne VM mają jeden interfejs, który łączy się z pierwszym VM.
Najczęstszym motywem wielu HOW-TO jest tryb "bridge" a go raczej nie da się ukryć dla gospodarza.
Ostatnio edytowany przez naibed42 (2017-04-05 19:14:04)
Nie wiem po co chcesz ukrywać na siłę tego bridge przed gospodarzem - ekspertem w sieciach nie jestem, ale ustawienie Bridge nie jest raczej równoznaczne z wpięciem hostów do sieci z internetem - z tego co zrozumiałem to chciałbyś mieć pojedynczego gatewaya wirtualnego a za nim jakiś LAN z paroma maszynami
Zerknij tutaj, może to będzie coś dla ciebie:
https://www.linux-kvm.org/page/Networking#Private_Virtual_Bridge
Powinno działać mniej więcej jak chcesz, z tą różnicą że host będzie świadomy istnienia bridge
Strony: 1