Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Chciałem skonfigurować na VirtualBox Debiana jako router, ale niestety od jakiegoś czasu się z tym męczę i nie wiem dlaczego to nie działa. Przerobiłem kilka poradników, ale chociaż robię wszystko jak w nich radzono, niestety mi to nie działa.
Po kolei, co udało mi się zrobić:
Utworzyłem maszynę wirtualną pod serwer Debian, z dwiema kartami sieciowymi.
Pierwszą - NAT (z dostępem do internetu):
Drugą - sieć wewnętrzna:
Maszyna wirtualna z klientem z kartą sieci wewnętrznej:
Skonfigurowałem interfejsy na Debianie, eth0 dhcp, eth1 static:
Odkomentowałem forwardowanie pakietów w /etc/sysctl.conf:
Dodałem wpis do /etc/rc.local:
Próbowałem też z innymi wpisami, m. in.:
Na kliencie skonfigurowałem interfejs w ten sposób:
Maszyny pingują się wzajemnie ;), ale już próba pingowania jakiegoś adresu internetowego nie przynosi oczekiwanego rezultatu:
Nie mam pomysłu, co może być nie tak. W tutorialach te ustawienia działały jak trzeba. Może tu znajdzie się ktoś kto mi powie, co robię źle?
Skasuj te oczojebne obrazki terminali, i wstaw logi z terminalu/konsoli w znaczniki CODE.
To na początek.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-03-05 20:23:44)
To teraz doczytaj czym się różni opcja dns-search od dns-nameservers i zdobytą wiedzę zastosuj w praktyce.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2017-03-07 23:04:56)
pasqdnik napisał(-a):
To teraz doczytaj czym się różni opcja dns-search od dns-nameservers i zdobytą wiedzę zastosuj w praktyce.
Poczytałem. Działa. THX.