Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Niby multimedia, bo chodzi o pulseaudio + mpd, ale pod Manjaro więc nie wiem gdzie umieścić wątek.
Zaczęło się od tego, że mpd uruchamiany z crona (@reboot) nie uruchamiał automatycznie słuchanej przed restartem muzyki, a jako service wywalał się z powodu nie włączania się pulse ze startem systemu.
Z logów wywnioskowałem, że pulse uruchamia się później, po zalogowaniu.
mpd.log:
Jan 24 13:55 : exception: "Local Music Player Daemon" [pulse] failed to play: disconnected Jan 24 13:55 : exception: Failed to open audio output Jan 24 13:55 : client: [1] closed Jan 24 13:55 : exception: OutputThread could not get realtime scheduling, continuing anyway: sched_setscheduler failed: Operation not permitted Jan 24 13:55 : exception: Failed to open "Local Music Player Daemon" [pulse] Jan 24 13:55 : exception: nested: failed to connect: Connection refused Jan 24 13:55 : exception: Failed to open "Local Music Player Daemon" [pulse] Jan 24 13:55 : exception: nested: failed to connect: Connection refused Jan 24 13:55 : player: problems opening audio device while playing "Muzyka/The Chancers/Rudeboy Polka/09. (Glad You're) Leaving.mp3"
Dodanie pulse do crona co prawda przywraca muzykę z mpd, ale powoduje błędy typu "głuche wejście".
Spróbowałem tego:
/etc/systemd/system/pulseaudio.service --- [Unit] Description=PulseAudio Sound System Before=sound.target [Service] BusName=org.pulseaudio.Server ExecStart=/usr/bin/pulseaudio --start Restart=always User=carnager PAMName=system-local-login [Install] WantedBy=session.target
i dwóch innych sposobów, ale nie działa, dalej nie przywraca pauzy, dopiero po zalogowaniu mogę włączyć odtwarzanie.
Jak to ugryźć?
---------
Edit: Tak wygląda log z mpd po dodaniu pulse i mpd do systemd:
Jan 25 23:04 : client: [7] closed Jan 25 23:04 : exception: "Local Music Player Daemon" [pulse] failed to play: disconnected Jan 25 23:05 : exception: Failed to open "Local Music Player Daemon" [pulse] Jan 25 23:05 : exception: nested: failed to connect: Connection refuse
W efekcie mpd się nie uruchamia.
Ktoś wie jak to przestawić?
Ostatnio edytowany przez darkmanek (2017-01-25 23:14:32)