Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Popatrzylem na rozne kombinacje w necie odnosnie xscreensaver i chyba najlepszym wyjsciem bedzie stworzenie skryptu i wrzucenie go na starcie przy pomocy xinitrc albo systemd po starcie xscreensaver.
Plan dzialania dla skryptu:
1. Sprawdzamy okresowo co 10 sekund, czy jeden z programow dla ktorych chcemy zaniechac wygaszania ekranu jest wlaczony w procesach
lista programow [vlc,smplayer,mpv,firefox,chrome...]
2. Jesli punkt powyzszy nie zwroci pustego wyniku to trzeba sprawdzic co ile czasu jest ustawione blokowanie wygaszanie/blokowanie ekranu.
3. W interwale mniejszym niz polowa czasu z punktu 2 wysylamy okresowo komende:
xscrensaver-command --deactivate
Troche mnie naszlo na programowanie w bashu i zrobilem skrypt, ktory najlepiej uruchomic automatycznie podczas uruchamiania sesji. W menadzerze sesji trzeba dodac program:
screensaverdispatcher &
Skrypt o nazwie screensaverdispatcher uzywa pliku konfiguracyjnego w katalogu /home/$user/.config/screensaverdispatcher/programs
gdzie wpisujemy nazwe naszego programu dla ktorego chcemy wstrzymac wygaszacz ekranu.
Oto kod:
#!/bin/bash # operacja pobrania listy programow z pliku konfiguracyjnego if [ -d $HOME/.config/screensaverdispatcher ] then touch $HOME/.config/screensaverdispatcher/programs else mkdir $HOME/.config/screensaverdispatcher touch $HOME/.config/screensaverdispatcher/programs echo "# Wpisz programy, dla których chcesz wstrzymać działanie # wygaszacza ekranu xscreensaver. vlc firefox chrome smplayer mpv opera chromium " > $HOME/.config/screensaverdispatcher/programs fi programy=() nazwa=() k=0 for i in `cat $HOME/.config/screensaverdispatcher/programs| grep -v "#"` do programy[k]=$i nazwa[k]+='[' nazwa[k]+=${programy[k]:0:1} nazwa[k]+=']' nazwa[k]+=${programy[k]:1} k=$((k+1)) done #Sprawdzamy czy programy sie wczytały z pliku konfiguracyjnego #echo ${programy[@]} #echo ${nazwa[@]} trzeba="true" while [ "true" ]; do k=0 procesy=() for i in `echo ${nazwa[@]}` do temp=`ps aux| grep $i` if [ "$temp" ]; then procesy[k]=$temp echo "Proces nr: $k" echo ${procesy[k]} k=$((k+1)) fi done echo "Procesów wymagających wstrzymania wygaszacza: " ${#procesy[@]} if [[ "${#procesy[@]}" > 0 ]]; then trzeba="true" xscreensaver-command --deactivate else trzeba="false" fi sleep 120 done
Cześć,
Minęło sporo czasu.
Bardzo przepraszam że nie odpisałem, delikatnie mówiąc zwaliło mi się życie na łeb.
Problem udało mi się rozwiązać w dość prosty sposób, w ustawieniach poprzestawiałem wygaszacz na 3 godziny. Pomogło.