Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie
Mam problem z instalacją Ośmiorniczki, w ciągu kilku ostatnich dni próbowałem i migawek codziennych i tygodniowych https://www.debian.org/devel/debian-installer .
Za każdym razem wywala to samo, problem z ldlinux.c32 włóż inny dysk USB.
Dotyczy to tylko Stretch'a. Mint, Knoppix i Jessie (sprawdzałem kilka minut temu) odpalają z tego samego pendrive'a. Obraz utworzony UltraIso.
Na drugim kompie, z którego teraz piszę również nie idzie, chociaż jest już na nim od dawna Stretch.
Jest możliwe, że instalator jest zwalony?
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2016-07-25 03:20:45)
3095
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:42:40)
Na Windzie. Jessie ściągnąłem dla porównania i poszedł bez problemu, a Stretch z migawek tygodniowych i codziennych nie chce pójść.
Zrób instalkę na pendrive za pomocą dd z innego linuksa.
Trzeba też mieć na uwadze że migawki testinga bywają walnięte.
weź instalator alpha-7 z testinga. On działa poprawnie. Po ściągnięciu sprawdź sumy kontrolne obrazu.
Jeszcze spróbuję tym uniksowym dd z terminala. Póki co formatuje pendrive'a - trochę to trwa.
@Yampress
Próbowałem A7 stąd http://cdimage.debian.org/cdimage/stretch_di_alpha7/amd64/iso-cd/ ale ten sam problem - przy starcie ldlinux.c32 . Sprawdzałem sumę poleceniem md5sum i się zgadza.
No, ale spróbuje jeszcze raz.
EDYTA: Wielkie dzięki Panowie, skorzystanie z dd rozwiązało problem i poszło A7 z linku powyżej.
Dla potomności: format pendrive'a (zrobiłem systemowym GNOME, zamiast dd) - u mnie trwało to blisko 30 minut
lsblk umount /dev/sdX root@debian:/home/UŻYTKOWNIK/Pobrane# dd if=debian-stretch-DI-alpha7-amd64-netinst.iso of=/dev/sdX
Żeby było śmieszniej zrobiłem dla porównania UltraIso pod Win10 (wcześniej próbowałem pod WinXP i Win10) i jak zwykle failed to load ldlinux.c32. Stretch i Winda chyba się nie lubią.
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2016-07-25 03:22:34)
3097
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:42:42)
ciastek1981 napisał(-a):
Dla potomności: format pendrive'a (zrobiłem systemowym GNOME, zamiast dd) - u mnie trwało to blisko 30 minut
Dla potomności. :)
W przypadku dd to całkiem zbędna operacja.
dd zapisuje sektor po sektorze.
Jeszcze douczę się o dd. Najpierw zapodałem
dd if=/dev/zero of=/dev/sdX
No i "popsułem" ...
Szybciej pewnie byłoby
mkfs.vfat /dev/sdX –I
Nawyki z Windowsa powodują, że ciągle myślę obrazkami, a nie terminalem ;)
[Zamykamy]
zainstaluj sobie gparted, będziesz miał jak w Windowsie
Jeszcze raz powiem.
Jesli robisz obraz płyty debiana na pendrive za pomocą dd to nie musisz nic formatować.
dd sformatuje nagrywając.
Strony: 1