Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzien dobry:D Mam dylemat i problem. Otóz mam zainstalowane oba te programy ale zaden z nich nie działa jakbym chciał. Fbdesk (moim zdaniem) ma mało opcji (chyba ze zle go skonfigurowałem). Natomiast idesk nawet mi sie nie chce właczyc. Jak w konsoli wpisze idesk to pojawia mi sie takie cus
Can't find config file or missing 'Config' table in the config file.
Ale w tym przypadku to nie wiem jak ma wygladac skruktura plikow conf. Pomozcie.
Piszę nieco z pamięci, bo chwilowo nie mam ideska, ale mam nadzieję, że się nie pomylę. W dokumentacji jest przykładowy plik konfiguracyjny. Wystarczy go skopiować do katalogu ideska w ~/ i działa całkiem nieźle. Jest też wyjaśniony "łopatologicznie".
Wkleiłem te pliki i nic. Tak wyglada struktutra plikow:
~/idesk/-->| - ideskrc
| - xsession
| - mutt.lnk
| - galeon.lnk
U mnie jest to katalog ~/.idesktop. A w nim pliki nazwa_programu.lnk o takiej zawartości:
table Icon
Caption: Amarok
Command: amarok
Icon: /home/asinus/.idesktop/amarok.png
X: 919
Y: 150
end
Dla każdej ikony oddzielny plik. Wpisujesz bez X i Y. One ustawiają się potem same.
W katalogu domowym musi byc plik .ideskrc o zawartosci:
table Config FontName: gothic FontSize: 11 FontColor: #37CFA6 ToolTip.FontSize: 11 ToolTip.FontName: gothic ToolTip.ForeColor: #0000FF ToolTip.BackColor: #FFFFFF ToolTip.CaptionOnHover: true ToolTip.CaptionPlacement: Right Locked: false Transparency: 20 Shadow: false ShadowColor: #000000 ShadowX: 1 ShadowY: 1 Bold: true ClickDelay: 300 IconSnap: true SnapWidth: 10 SnapHeight: 10 SnapOrigin: BottomRight SnapShadow: false SnapShadowTrans: 200 CaptionOnHover: false CaptionPlacement: bottom FillStyle: fillinvert CursorOver: umbrella Background.File: tap.jpg Background.Delay: 0 Background.Source: ~/images Background.Mode: Stretch Background.Color: #C2CCFF end table Actions Lock: control right doubleClk Reload: middle doubleClk Drag: left hold EndDrag: left singleClk Execute[0]: left singleClk Execute[1]: right doubleClk end
nastepnie w katalogu domowym musi byc folder .idesktop z plikami osobno dla kazdej ikonki o zawartosci:
no dla firefoxa:
table Icon Caption: Firefox CaptionTip: Przegladrka WWW Icon: /home/user/.idesktop/icons/l33t_BRO_firefox.png X: 304 Y: 3 Command[0]: firefox end
A wszystko to w idesku wersji 0.7.5
polecam paczkę idesk-extras (nie wiem czy jest w repo, w razie czego wpisz w googlu idesk-extras) Dodanie ikonki za pomocą idesktool to kilka sekund :-)
Witam.
Mam pytanie: czy iDesk obsługuje przesuwanie po pulpicie ikon, czy tylko podaje się współrzędne w skrótach .lnk ?
Witam.
Mam pytanie: czy iDesk obsługuje przesuwanie po pulpicie ikon, czy tylko podaje się współrzędne w skrótach .lnk ?
jeżeli odblokujesz ikony to możesz przesuwać, jeśli zablokujesz - możesz tylko pomarzyć ;)
patrz:
Locked: false Locked: true
w .ideskrc
można też dodać akcję na blokowanie/odblokowanie w locie, np.
Lock: control right doubleClk
szczegóły (po angielsku) na stronie domowej:
http://idesk.sourceforge.net/wiki/index.php/Idesk-usage