Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Jestem nowym uzytkownikiem na forum jak i systemu Debian, jest to mój pierwszy linuks którego poznaje od 2 tygodni. Wcześniej kolega skonfigurował mi serwer który mam wykupiony i mam tam postawiony serwer www, ftp i poczty. Nie używam serwera www, na którym miałem mieć swoją firmową stronę, ponieważ nie rozwijam firmy dalej w tym kierunku i nie muszę się reklamować w internecie. Zainstalowałem sobie drugi system na laptopie, jest to Debian w wersji testowej, na serwerze jest Debian 6. Chciałem aby na moich stronach www wyświetlał się mój klucz publiczny PGP. Mam 5 aliasów ale tylko na jednym działa dobrze - w dodatku na jednym z nowo dokupionych a na reszcie muszę dopisać www z przodu bo inaczej pokazuje mi poprzednią stonę www. Zamieniłem pliki index.html w katalagu domyślnym czyli /var/www oraz w swoim /user/public_html. Wcześniej wszystko chodziło dobrze, już raz zmieniłem plik index, żeby sprawdzić czy dam rade i było ok, zrobiłem to gdy przejełem władze nad serwerem bo kolega zrobił sobie tam baze dla ataków hackerskich. Przejrzałem pliki konfiguracyjne w apache2 i tam wygląda wszystko dobrze na moje oko, z tym że dopiero się ucze i posiadam małą wiedze o linux-ie. Może mi ktoś coś podpowiedzieć? Albo odesłać do konkretnych informacji które mi mogą pomóc? Będę wdzięczny i proszę o wyrozumiałość... :) Pozdrawiam
Trochę nie na temat ale
na serwerze jest Debian 6
dlaczego 6 a nie Debian 8/8.2 ewentualnie Debian 7?
Squeeze ma wsparcie tylko do lutego.
ps. chyba trochę chaotycznie opisałeś problem. (ja na 100% nie zrozumiałem o co chodzi)
ja chyba zrozumiałem... ale wolę się upewnić.
prawdopodobnie nie masz prawidłowych wpisów w serveralias. pokaż konfigurację to może coś zdiagnozujemy - na razie możemy tylko zgodzić się z tym że coś masz skaszanione i łączyć się z tobą w bólu.
btw. konfiguracja apacza na 6, 7 czy 1234 jest jeśli nie taka sama to podobna.
Problem był w mojej przeglądarce.... Wyczyściłem wszystko z pamięci i pokazuje się już nowa strona po wpisaniu każdej domeny. Proponuje skasować temat:) Dzięki za odpowiedzi, pozdriawiam;)