Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć wszystkim.
Koniec opieprzania się . Przez 6 lat egzystowałem w Linuxie bez znajomości sieci. Czas to zmienić. Aktualnie mam problem, żeby ogarnąć wpa-suplicanta i wifi. Ogólnie wpagui pokazuje, że wlan2 jest połączone z routerem, ale coś pokręciłem i nie pobiera adresu. Różne przykłady z żywca skopiowane z netu (stąd też) z lekką przeróbką w ogóle nie działają, a moja opcja generalnie działa, ale tylko połowicznie.
Mam wlan2.
#: wpa_supplicant -B -Dwext -iwlan2 -c/etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf
$: cat /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev update_config=1 network={ ssid="B398" key_mgmt=NONE auth_alg=OPEN }
#: ifconfig -a wlan2 wlan2 Link encap:Ethernet HWaddr c4:e9:84:13:6e:1d inet6 addr: fe80::c6e9:84ff:fe13:6e1d/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:652 (652.0 B) TX bytes:1460 (1.4 KiB)
logan@toshiba:~$ cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). source /etc/network/interfaces.d/* # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet static address 192.168.1.103 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1 #allow-hotplug eth0 #iface eth0 inet dhcp logan@toshiba:~$ cat /etc/resolv.conf nameserver 8.8.8.8
Ta sieć o nazwie B398 to po podłączeniu się prze wpagui. Czy ktoś wie, co robię źle?
A dhclienta/dhcp próbowałeś odświeżać?
Wydaję mnie się, że powinien być wpis w /etc/network/interfaces dotyczący wlan2.
Gdzie masz skonfigurowany wlan2? WPA_supplicant tworzy połączenie punktów w sieci WiFi (takie odpowiednik czegoś pomiędzy OSI 1 a 2), a sama adresacja w protokole IP to już inna warstwa więc i inne narzędzie.
drag_op napisał(-a):
Wydaję mnie się, że powinien być wpis w /etc/network/interfaces dotyczący wlan2.
qluk napisał(-a):
Gdzie masz skonfigurowany wlan2?
Rzeczywiście, nie miałem konfiguracji i lipa. Przepisałem konfigurację od eth0, zmieniłem eth0 na wlan2 i adresy i już działa.