Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Może ktoś znajdzie rozwiązanie:
Mozilla Firefox - najpierw wersja 40.9, potem 39.03 msi i wcześniejsze.
Mam do zainstalowania certyfikat wystawiony przez Urząd Wojewódzki. Przeglądarka instaluje mi go jako tymczasowy. Okienko "zachowaj ten wyjątek na stałe" jest nieaktywne.
Podobnie przez: Opcje -> zaawansowane -> certyfikaty -> dodaj wyjątek też nie działa.
No i mam zgryza, bo jest druga aplikacja offline gdzie bazą dla niej jest Firefox. I bez certyfikatu się wykrzacza, a certyfikatu nawet tymczasowo nie ściągnę i nie zainstaluję bo w terenie nie ma internetu.
Co zrobiłem:
Ściągnąłem certyfikat i zapisałem na dysku
zaimportowałem do przeglądarki
Jest na stałe :)
Ból jest w tym, że aplikacja offline go nie czyta. Znaczy czyta jako niezaufany i się wykrzacza.
No to główkujcie proszę :)
Na czym to tego cudaka używasz? Jak na debianie to proponuję na początek zaktualizować CA-Cert
wget --no-check-certificate https://raw.githubusercontent.com/bagder/ca-bundle/master/ca-bundle.crt -O /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt update-ca-certificates --fresh
2242
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:24:23)
Ad 2. w ogóle tam nie ma tego certyfikatu. Jak go dodać ?
Ad.1 robiłem - dodaje jako tymczasowy
2243
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:24:24)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Nie znam się jakoś bardzo, ale jest możliwość importu. Tylko, szerze mówiąc, nie wiem do którego katalogu wewnątrz tego menadżera powinno się zrobić.
Tutaj instrukcje znalazłem.
http://certificate.fyicenter.com/413_Windows_certmg … tificate.html
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/import-e … 1TC=windows-7 (tutaj nie ma screenów, ale jest informacja, że najłatwiej dodać format X.509)
Właśnie mam format X.509
Dziękuję, sprawdzę pojutrze (jutro mnie nie być)
Co ciekawe, ani informatycy z WSSE w Krakowie, ani w UW w Krakowie, ani twórca programu nie wiedzą o co biega. Skłaniają się że to błąd OS. Trochę racji w tym jest jako że na innych lapkach nie ma najmniejszego problemu.
A dzięki temu, że mocno grzebałem w aplikacji to znalazłem tyle bugów że głowa boli. Pierwszy i podstawowy to podwójny panel logowania po odpaleniu aplikacji - zamkniesz jedno okno, ale spooko, jest drugie :D
...
Nie omieszkam dać znać jak to poszło :)
2244
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:24:25)
Przynajmniej tutaj dostałem jakieś konkretne informacje. Ci informatycy w urzędach to porażka. Jeden tylko gadał logicznie.
Na linuchu (Iceweasel) poszło bez problemu.
Obiecałem, że się odezwę. Windows spieprzony. Niestety koleżanki "grzebnęły". Usunęły elementy systemu, sam nie wiem co.
Po przeinstalowaniu działa .
nie dawać _żadnych_ uprawnień "specjalistom" :) A najlepiej to (jak tylko jest możliwość) Windows Terminal Server i po problemach (tylko trzeba sprawdzić co wyjdzie taniej czy pojedyncze licki na Win 7/8/10 czy na WTS)
winnetou napisał(-a):
nie dawać _żadnych_ uprawnień "specjalistom" :) A najlepiej to (jak tylko jest możliwość) Windows Terminal Server i po problemach (tylko trzeba sprawdzić co wyjdzie taniej czy pojedyncze licki na Win 7/8/10 czy na WTS)
Byś się zdziwił, biorą do domu, tam ich dzieci w tym grzebią. Ostatnio na naradzie jak powiedziałem że "panie" grzebią w systemie, to wielka obraza była. Nosz ku...wa.
Z uprawnieniami dobry pomysł, nie robiłem tego bo, no cóż - myślałem że to dorośli ludzie, ale jak załapałem, że toto ściąga muzykę i filmy to się tak wkurwiłem, że im zamknąłem okno na świat, a otworzyłem tylko dla stron UW, WSSE, GIS.
Na razie jest rozpierdówa i skargi :D
I tak trzymać ;) A za każde wyniesienie sprzętu lub ingerencje domorosłego hakiera w postaci szwagra ojca konia brata nagana od dyrektora... Albo WST i mogą sobie wynosić bezdyskowe stacje... W pewnej firmie X kaj miałem praktyki było to samo. Pani Zosia z kadr coś tam sobie doinstalowała, a to pena podpięła i potem syf... Większość roboty działu IT polegało na przeinstalowywaniu systemu i potrzebnego oprogramowania. Aż w końcu się wkurwili, stary sprzęt zezłomowali, zakupili licke na WST, postawili serwer dla użytkowników bezdyskowy thin client z bootowaniem po sieci i nagle dział IT mógł się zająć tym czym powinien :)
2253
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:24:36)