Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich : )
Zainstalowałem Xamppa i napisałem prosty skrypt do uruchamiania jego panelu administracyjnego.
#!/bin/bash gksudo /opt/lampp/manager-linux-x64.run &
W domyśle ma on działać pod kontem użytkownika, jednak po odpaleniu "mignie" mi okno i się program (chyba) zamyka. I konsola ma być "dostępna" i niezależna od niego po uruchomieniu.
Z konta root nie ma żadnego problemu.
Macie jakieś pomysły jak to zrobić? A może da się prościej? Wiecie coś a'la Windows, klikam ikonę i mam bez podawania hasła. :D
No i jest jeszcze kwestia dostępności Htdocs, domyślnie nie mogę tam edytować ani tworzyć folderów. Czytałem, że można zmienić właściciela, lub napisać podobny skrypt dla menadżera plików. (tutaj Thunar - Xfce)
Mam:
#!/bin/bash gksudo thunar /opt/lampp/htdocs &
I również okno miga i znika.
Najlepiej by było jednak jakby dało radę to skonfigurować bez korzystania z menadżera plików uruchomionego spod roota. Żeby wszystko śmigało bez zabawy w skrypty, a i dobrze by było też podawania hasła admina, jeśli da radę.