Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam paczke
Po primo NAJ NAJ NAJ w tym nowym roku.
I pytanko, jak sie sprawuje apt-build ? mialem checkinstall ale sprawdzil bym cos nowego.
Napisz coś więcej na temat apt-build. Robiłem paczkę "transcode" checkinstallem i wyszła fajnie :)
Myslalem, ze ktos juz testowal apt-bulid i cos moze o nim powiedziec.
ja sie nim wlasnie bawie i jak narazie fajnie to wszystko dziala, jak zdobede troche czasu to przekompiluje caly system i zobaczymy jak bedzie smiagl ;d
Mam od niedawna stałę łącze, ale oprzednio albo zassysałem pliki źródłowe z serwerów debiana i sam kompilowałem , albo sam budowałem pakiet. Mam nawet taki jeden fajny, videotrans, to jest zestaw skryptów i mały programik do przerabiania filmów divx na DVD.
Dobra, powiedzmy, że chcemy zrobić sobie .deba zźródełek zdebianizowanych, potrzebujemy 3 plików: prog.dsc, prog.diff.gz prog.orig.tar.gz. Umieszczamy w jednym katalogu, potem w konsoli piszemy dpkg-source -x *.dsc, potem kasyjemy pliki .dsc. diff.gz i .orig.tar.gz, odpalamu konsolę w rozpakowanym katalogu, przedtem w katalogu debian edytujemy plik rules, gdzie kasyjemy po ./configure --build-host=*** i jeszcze jedno build, dzięki temu pakiet będzie skopilowany przynajmniej na i686. Jeśli w .bashrc wpiszecie export CFLAGS=" -march=nazwa_procka" export CXXFLAGS+"-march=nazwa_procka"
to skompiluje się pod wasz procek
w konsoli piszemy dpkg-buildpackage -rfakeroot
I czekamy na gotowy pakiet