Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2015-05-03 20:42:07

piobia - Użytkownik

piobia
Użytkownik

lamp, problem po aktualizacji do Jessie

Witajcie

Po aktualizacji z Debiana7 do 8 pojawił się problem z pracą Apache i php. Pierwszy polegał na zmianie Document Root w Apache, ostatecznie udało mi się wytropić, gdzie ten wpis umieszczono w wersji 2.4. Poległem na drugim problemie - braku polskich znaków w webowej aplikacji, którą użytkuję na tej maszynie (lokalnie). Serwer wyświetla polskie znaki wyłącznie w plikach z rozszerzeniem .html. W .php widzę krzaczki. Oczywiście przed aktualizacją ten problem nie miał miejsca. Pliki pisane są w Vim-ie, kodowane w iso-8859-2 (co potwierdza komenda file plik.php). Nie mam pomysłu gdzie szukać punktu zaczepienia.

Przed chwilą całkowicie usunąłem pakiety lamp wraz z plikami konfiguracyjnymi. Po ponownej instalacji problem nie ustąpił.

Przed reinstalacją niektóre pliki .php w ogóle się nie wyświetlały, nie działało też przesyłanie metodą POST i GET. Obecnie aplikacja odzyskała funkcjonalność, poza "krzaczkami".

dodanie AddDefaultCharset ISO-8859-2 do /etc/apache2/conf-available/charset.conf nie rozwiązało problemu.

Ciepło, ciepło, coraz cieplej. Problem może dotyczyć kwestii kodowania i vim-a.

Ok, rozwiązane. Zmiana wpisu w .vimrc z

Kod:

set fenc=ISO-8859-2

na

Kod:

set fenc=UTF-8

pomogła. Tylko... czy teraz mam zmieniać polskie literki we wszystkich plikach? Krzaczki dla odmiany pokazują się w Vim-ie. :/

To już ostatnia edycja. Powyższe rozwiązanie nie może pozostać, ponieważ częśc plików eksportowana jest na zewnętrzny serwer. A on w pliku z kodowaniem utf-8 pokazuje krzaki. Zatem jak dodać obsługę kodowania iso-8859-2 w maszynie lokalnej? Przypomnę, że pliki .html wyświelają się poprawnie, problem dotyczy wyłącznie plików .php.

pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez piobia (2015-05-03 22:15:56)

Stopka forum