Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Otóż chcę od nowa zainstalować debiana i obok niego postawić jeszcze inne distro, może archa puki co, i chcę spytać co i jak mniej więcej, jak zrobić żeby dysk był na gpt zamiast mbr ? Bo tam podobno lepiej na więcej partycji, to jak zrobić żeby obydwa distra na gpt były, oraz który system instalować pierwszy ? Jak rozłożyć te partycje wtedy ?
To czekam na wskazówki :)
Jeśli masz nowy komputer z EFI to GPT jest chyba jedynym wyjściem, generalnie w 2015 roku o MBR trzeba się postarać i celowo go utworzyć bo inaczej będzie GPT. Nie ma większego znaczenia który system zainstalujesz pierwszy choć ja osobiście robiłem wszystko w instalatorze Debiana a później drugie distro ale bez gruba. Potem w Debianie update-grub2 i śmiga to juź trochę czasu.
Nie wiem czy z EFI... Ale jak instaluje debiana to zawsze poleca mi mbr, nie wiem jak utworzyć gpt podczas instalacji debiana, prosiłbym o wskazówki
Strony: 1