Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W najnowszej testowej wersji ikona w trayu może zostać wyłączona.
UNIX:
- Plug-ins work better now.
- The tray icon can now be disabled with the command line option -notrayicon
Po południu zobaczę jak ta wersja się prezentuje.
UNIX:- Plug-ins work better now.
No właśnie z tym zrobił mi się ostatnio problem. O ile z każdą kolejną wersją wzrasta sybkość i funkcjonalność (np. zwiększona kompatybilność z IE), o tyle od jakiegoś czasu wtyczki mi fiksują.
Podczas instalacji wtyczki wystąpił problem. Wtyczka nie będzie działała prawidłowo. Proszę sprawdzić poprawność instalacji Opery. Nie można odnaleźć wtyczki "libnpp.so". Ten plik wykonywalny zawarty jest w pakiecie instalacyjnym. Ścieżki dostępu do wtyczek (Ścieżka dostępu może być zmodyfikowana w oknie preferencji) /usr/lib/opera/plugins /usr/lib/mozilla/plugins /usr/lib/netscape/plugins-libc6 /home/arq/.mozilla/plugins
apropos wtyczek:
dlaczego jak daje skojarzenie z typem mime to w polu użyj wtyczki nie moge żadnej wybrać??
EDIT:
Chodzi mi oto że ściągnąłem sobie wtyczke cult3d ale jej nie widzi i mimo że jest opcja dodawania skojarzeń do plików to nie moge wybrać tam żadnej wtyczki.
Zdaje sie, że naprawili klienta RSS - już nie pobiera w nieskończoność tych samych nagłówków.
Podoba mi się ta wersja. :)
Lite-ON: nie rozumiem Twojego posta.
A tak wogóle to co robią te podwójne strzałki bo jakoś nie rozumiem ich znaczenia...
A tak wogóle to co robią te podwójne strzałki bo jakoś nie rozumiem ich znaczenia...
http://help.opera.com/Linux/9.00/en/toolbars.html
Mam nadzieję, że zrozumiałe
Wiecie moze jak uzyskac dostep do edycji zaawansowanych ustawien takich jak UserAgent itp w operze? Wiem ze jest about:config, ale on sie nie umywa nawet do tego z firefoxa... Moze dostep przez jakies pliki?
ściągnąłem sobie wtyczke cult3d ale jej nie widzi i mimo że jest opcja dodawania skojarzeń do plików to nie moge wybrać tam żadnej wtyczki.
Wprawdzie nadal nie wiem co i gdzie chcesz dodać, ale chyba znam odpowiedź na twoje pytanie - jeżeli nie widzi wtyczki, to jej nie dodasz.
Wiecie moze jak uzyskac dostep do edycji zaawansowanych ustawien takich jak UserAgent itp w operze? Wiem ze jest about:config, ale on sie nie umywa nawet do tego z firefoxa... Moze dostep przez jakies pliki?
about:config, a w zasadzie opera:config, to chyba najpełniejszy sposób edycji ustawień, jaki daje opera.
about:config, a w zasadzie opera:config, to chyba najpełniejszy sposób edycji ustawień, jaki daje opera.
Oj nie, za czasów kiedy nei było jeszcze opera:config grzebałem w plikach konfiguracyjnych i wierz mi - w opera:config są tylko podstawowe możliwości.
Niestety nigdzie nie widziałem niczego do ustawienia User Agenta, ale popatrzę, może coś się zmieniło.
Wlasnie o to chodzi ze to tylko podstawowe opcje. A mi chodzi o zaawansowane, czyli tak jak jest w w/w firefoxie. Tam to doslownie wszystko z poziomu przegladarki mozna ustawic.
azhag jak znajdziesz pliczek z tymi ustawieniami co mnie interesuja bede bardzo wdzieczny...
Wlasnie o to chodzi ze to tylko podstawowe opcje. A mi chodzi o zaawansowane, czyli tak jak jest w w/w firefoxie. Tam to doslownie wszystko z poziomu przegladarki mozna ustawic.
azhag jak znajdziesz pliczek z tymi ustawieniami co mnie interesuja bede bardzo wdzieczny...
A próbowałeś
~/.opera/opera6.ini
Wprawdzie nigdy się nie bawiłem zaawansowanymi ustawieniami, ale opera.support wskazuje ten plik, jako zawierający takowe, wiec może tam?
No co tej operki to naprawde sie szybciej uruchamia nawet od FF ( ktorego juz nie mam :| ) ale ja na przyklad mam maly problem z nia za kazdym razem gubi wtyczki jakie sa zainstalowane tzn. Flasza. Wczoraj na przyklad znalazlem sobie wtyczke ladnie dziala, dzis odpalam opere i krzyczy mi ze go nie mam i trzeba od nowa szukac ( co nie jest takie trudne ;-) ). Troszke wkurza ale zyc sie da :-)
fajnie, ale ma jedną wadę której nie umiem wyłączyć - konsola błedów tak namiętnie wyskakuje ze mnie szlak trafia :(
EDIT:
jakby ktoś znalazł jak tą konsolę błędów wyłączyć to będę wdzieczny :)
narazie w KDE "wymusiłem" znajdowanie się jej pod spodem zawsze :)
przynajmniej nie denerwuje swoim widokiem :D
mi konsolą nie strzela, ale dziwnie interpretuje css - SB na forum mam lekko w prawo przesunięty zamisat na środku.
chyba to jeszcze nie powinna być wersja stabilna. :)
PS. Jak ktoś będzie upgradeował z 8.x - zróbcie kopię katalogu ~/.opera/ (na wszelki wypadek) i po upgradzie wywalcie plik opera6.ini - musi zostać nadpisany nowym
EDIT:
jakby ktoś znalazł jak tą konsolę błędów wyłączyć to będę wdzieczny :)
narazie w KDE "wymusiłem" znajdowanie się jej pod spodem zawsze :)
przynajmniej nie denerwuje swoim widokiem :D
wejdź w opera:config i w polu wyszukiwania wpisz console i odptasz Console Error Log Enabled.
hehe, być moze mi nie strzela konsola, bo sobie to odptaszyłem.
===========
Dopisek:
rozstrzygnąłem też kwestię UserAgenta, ale to napisze jak wróce z roboty.
zanim przeedytowałeś wypowiedź zdąrzyłem wyalić plik opera6.ini i juz konsola się uspokoila ;)
teraz ciutkę konfiguracje poustawiać i jest OK :)
p.s. dzięki za poradę - może się komus przyda :)
tak wogóle przeglądałem ten config, ale jakoś nie znalazlem tej pozycji tak szybko i wolałem "wymusić" na tym okienku niepokazywanie się na wieszchu ;)
repo jest bez zmian, takie jak zawsze
deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free
deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free
deb http://deb.opera.com/opera/ unstable non-free
niestety zalega tam 8.54 :|
myślę, że w najbliższym czasie wrzucą tam dziewiątkę.
W stabilnej Operze ikona ma już przezroczyste tło w trayu. :)
2. Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; U; pl) Opera 9.00
3. Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; X11; Linux i686; pl) Opera 9.00
Do ustawienia m.in. pod klawiszem F12 (Przedstawiaj się jako...), w opera:config (Spoof UserAgent ID 1, 2 lub 3).
Obecnie nie ma możliwości normalnego ustawienia dowolnego UA.
Słyszałem o próbach zmieniania identyfikacji przez edycję binarki Opery (nielegalne!) bądź przez stosowanie (przepraszam, ale nie jestem specjalistą i coś nie tak nazwę) jakiegoś rodzaju serwera proxy i podmianę informacji przesyłanej dalej (?) (trudne i bardzo wątpliwej legalności).
Obecnie trwają naciski na firmę Opera Software, aby było możliwość legalnej dowolnej zmiany User Agenta.
Z ciekawości - po co wogóle martwić się w jaki sposób nasza przeglądarka się przedstawia? Ma działać i tyle, czyż nie? A czy serwer, z którym się łączymy stwierdzi, że mamy operę czy też ff albo netscapea - co za różnica?
Podejrzewam, że chodzi o niektóre fora internetowe - na niektórych pod postem jest wyświetlany system i przeglądarka i o ile w w Konquerorze, Firefoksie, Mozilli, etc. może być wyświetlana konkretna dystrybucja to w Operze jest to ogólnie Linux.
Drobnostka, ale wiele osób kręci.
Nie tylko to - mamy u siebie w robocie wykupiony abonament do serwisu prawnego http://www.lexpolonica.pl
Jeżeli logujesz się z nieprawidłowej przeglądarki (w ich mniemaniu) to dostajesz taki komunikat:
Nieprawidłowa wersja przeglądarki
Do prawidłowego działania serwisu LexPolonica Online wymagany jest Internet Explorer w wersji 5.5 lub nowszej