Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! Mam zainstalowane dwa Xorg- jeden z instalacji systemu, drugi to modular xorg. Ok, tworzą one konflikt wersji, ale dzięki temu, że posiadam obydwa mogę m.in. instalować programy przez pkgin (a modular xorg jest mi potrzebny by w ogóle odpalić środowisko graficzne- używam vmware player). Pojawił się jednak problem. Utworzyłem konto użytkownika (useradd -m -G wheel uzytkownik) i nie mogę go powiązać z modular xorg- używa ono xorg z instalacji systemu. Próbowałem utworzyć konto przed i po instalacji modular xorg- nic to nie dało. Proszę o pomoc.
Edit:
Jest jeszcze jedna opcja- abym używał tylko modular xorg, ale tu jest jeden problem. Np. próbując kompilować z pkgsrc nspluginwrapper pojawia się błąd: nspluginwrapper uses X11, but /usr/X11R7 not found. Da się to jakoś obejść?
Ostatnio edytowany przez andrewdre (2015-01-09 22:14:44)
netbsd rozumiem
http://wiki.netbsd.org/tutorials/x11/compiz/
### Modular Xorg
tam gość eksportuje scieżki do xorga
Korzystając z tutoriala, który poleciłeś stworzyłem w katalogu użytkownika plik ".xserverrc" z poniższą zawartością:
exec /usr/pkg/bin/X vt05 -audit 0
Działa elegancko:) Po raz kolejny dziękuję Ci bardzo:)
“Of course it runs NetBSD”
]:>
Strony: 1