Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie. Mam wymieniony w temacie keyboard, a że leży nieużywany to postanowiłem że zrobię z niego użytek. Kiedyś na Windowsie używałem go do komponowania (MuseScore, Audacity). Chciałem zrobić sobie podobne "studio nagrań" na linuxie, ale niestety na stronie Yamahy nie ma do niego sterów na pingwinka - tylko winda i mak.
Pytanko do was, da się jakoś podłaczyć ten keyboard? Przez wine nie da rady, wyskakuje komunikat bez tytułu o treści 25000.
Obecnie używam Ubuntu 14.04, ale tak gdzieś za miesiąc jak będzie nowy komp to instaluję Debiana Jessie.
Jak nie da się odpalić, to w jakiej cenie są w miarę fajne klawiatury MIDI działające pod linuxem?
ps. Do moderatorów - nie wiedziałem czy dać ten wątek do hardware czy multimedia.
Przejściówka MIDI-USB ?
Nie, USB-B -> USB-A
http://www.reloop.com/media/catalog/product/2/2/1/221099_Reloop_PP.jpg
Nie za bardzo rozumiem istotę powyższego obrazka.
USB B podłączam do keyboarda, USB A do kompa.
Potem na windowsie odpalałem stera Yamahy i MuseScore kkeyboard był widoczny jako urządzenie MIDI
Przy połączeniu MIDI do keyborda i usb do kompa powinno sie bez sterów obejść.
Ale nigdy tego nie testowałem wiec trudno mi powiedzieć.
PS,
Ty chcesz nagrywać MIDI czy audio ?
http://www.yamahaforums.co.uk/forum/viewtopic.php?f=48&t=3587
Dizęki, Rosegarden ładnie pracuje i robi mniej więcej to o co mi chodziło w LinuxMultiMediaStudio.
Tylko, czemu bez żadnych kombinacji Rosegarden mi defaultowo ustawił moją Yamahę jako MIDI Input, a LMMS jej nawet nie widział? To samo Ardour.
Na razie się pobawię Rosegarden, ale macie jakieś pomysły co do tego żeby działało też w np LMMS?
ps. ilin, nie bardzo rozumiem co masz na myśli (nie jestem obeznany w tej całej terminologii, jeszcze dużo nauki przede mną). Chodzi mi o to, że ja coś gram na keyboardzie, program to zapisuje, i potem mogę na tym dalej pracować lub przenieść do innego programu.
Strony: 1