Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć!
Używam incrona do kilku pierdołek.
Sam incron działa (przynajmniej wg syslog odpala zadane polecenie).
Jeśli to polecenie jest w tablicy incrona roota - działa, ale tworzony plik ma uprawnienia 600... (chciałbym 666).
Jak to samo polecenie odpalę z tablicy incrona zwykłego usera - plik wogóle się nie tworzy (samo polecenie wg syslog odpala się poprawnie).
Dokładnie chodzi o komendę napi.sh - pobieranie napisów do zarchiwizowanych przeze mnie filmów, które sukcesywnie zrzucam z dvd/bluray na hdd...
Jak odpalę napi.sh jako użytkownik, ręcznie z konsoli - wszystko działa.
W jakich jeszcze logach mogę szukać informacji? Sam skrypt napi.sh nie tworzy swojego loga...
Mi to wygląda na problem z zapisem do katalogu z filmem (incron nie ma uprawnien?). Na cały katalog użyłem acl dla grupy users, właścicielem są users...
Ustaw umask?
Partycja Ext4. umask nie działa (to tylko dla vfat chyba?)...
Dlaczego pliki są tworzone jako root, a grupa users (zgodnie z acl), ale uprawnienia rw ma tylko właściciel, a nie grupa? (600)
Ostatnio edytowany przez misioooo (2014-11-29 20:50:12)
Ech, poradziłem sobie inaczej... Format na fat32 i po sprawie z uprawnieniami ;P
Temat mimo wszystko zgłębię w wolnej chwili...
ojezusiemaryjojuzefieświnty...
myślałeś może o zainstalowaniu Najnowszego Windowsa (TM)?
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-12-05 16:44:25)
@misioooo
Jeżeli to jest skrypt shellowy, ten napi.sh, to możesz mu dopisać, żeby ustalał uprawnienia, wysyłał zawiadomienia i parzył kawę, nie ma z tym problemu, żadnego.
Jedynie przypadku parzenia kawy potrzebny jest zgodny z Linuksem ekspres do kawy. :D
Strony: 1