Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam problem z sendmailem - jak w temacie, maile nie dochodzą.
Wpisuję komendę:
sendmail bartoszk@companydomain.pl< test.txt
i nie mam w swojej skrzynce maila, tak samo jak w przypadku użycia komendy:
sendmail -fserwis@linux.companydomain.pl bartoszk@companydomain.pl < test.txt
Plik test.txt wygląda tak:
To: serwis@ubuntu-server.linux.companydomain.pl Subject: Tests From: serwis@linux.companydomain.pl TestTestTestTestTest
W logu jest taki zapis:
$.1.119], dsn=4.1.8, stat=Deferred: 450 4.1.8 <root@ubuntu-server.linux.companydomain.pl>: Sender address rejected: Domain not found
etc/hosts/ wygląda następująco:
127.0.0.1 localhost localhost.linux.companydomain.pl 127.0.1.1 rtnagios rtnagios.companydomain.pl 127.0.1.1 ubuntu-server ubuntu-server.linux.companydomain.pl 192.168.1.119 linux linux.companydomain.pl 127.0.0.1 companydomain companydomain.pl # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts #::1 ip6-localhost ip6-loopback #fe00::0 ip6-localnet #ff00::0 ip6-mcastprefix #ff02::1 ip6-allnodes #ff02::2 ip6-allrouters
Zawartość pliku sendmail.mc to:
DAEMON_OPTIONS(`Family=inet, Name=MTA-v4, Port=smtp, Addr=127.0.0.1')dnl dnl DAEMON_OPTIONS(`Family=inet6, Name=MSP-v6, Port=submission, M=Ea, Addr=::1')dnl DAEMON_OPTIONS(`Family=inet, Name=MSP-v4, Port=submission, M=Ea, Addr=127.0.0.1')dnl dnl # dnl # Be somewhat anal in what we allow define(`confPRIVACY_FLAGS',dnl `needmailhelo,needexpnhelo,needvrfyhelo,restrictqrun,restrictexpand,nobodyreturn,authwarnings')dnl dnl # dnl # Define connection throttling and window length define(`confCONNECTION_RATE_THROTTLE', `15')dnl define(`confCONNECTION_RATE_WINDOW_SIZE',`10m')dnl dnl # dnl # Features dnl # dnl # use /etc/mail/local-host-names FEATURE(`use_cw_file')dnl dnl # dnl # The access db is the basis for most of sendmail's checking FEATURE(`access_db', , `skip')dnl dnl # dnl # The greet_pause feature stops some automail bots - but check the dnl # provided access db for details on excluding localhosts... FEATURE(`greet_pause', `1000')dnl 1 seconds dnl # dnl # Delay_checks allows sender<->recipient checking FEATURE(`delay_checks', `friend', `n')dnl dnl # dnl # If we get too many bad recipients, slow things down... define(`confBAD_RCPT_THROTTLE',`3')dnl dnl # dnl # Stop connections that overflow our concurrent and time connection rates FEATURE(`conncontrol', `nodelay', `terminate')dnl FEATURE(`ratecontrol', `nodelay', `terminate')dnl dnl # dnl # If you're on a dialup link, you should enable this - so sendmail dnl # will not bring up the link (it will queue mail for later) dnl define(`confCON_EXPENSIVE',`True')dnl dnl # dnl # Dialup/LAN connection overrides dnl # include(`/etc/mail/m4/dialup.m4')dnl include(`/etc/mail/m4/provider.m4')dnl dnl # define(`SMART_HOST',`companydomain.pl')dnl define(`confAUTH_MECHANISMS', `EXTERNAL GSSAPI DIGEST-MD5 CRAM-MD5 LOGIN PLAIN')dnl FEATURE(`authinfo',`hash /etc/mail/auth/client-info')dnl dnl # Default Mailer setup MAILER_DEFINITIONS MAILER(`smtp')dnl dnl # Masquerading options
Po wykonaniu komendy dig linux.companydomain.pl otrzymuję:
root@ubuntu-server:/home/companydomain# dig linux.companydomain.pl ; <<>> DiG 9.8.1-P1 <<>> linux.companydomain.pl ;; global options: +cmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 2628 ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0 ;; QUESTION SECTION: ;linux.companydomain.pl. IN A ;; ANSWER SECTION: linux.companydomain.pl. 0 IN A 192.168.1.119 ;; Query time: 107 msec ;; SERVER: 8.8.4.4#53(8.8.4.4) ;; WHEN: Thu Nov 20 11:46:15 2014 ;; MSG SIZE rcvd: 49
Komenda
grep -iw from /var/log/mail*
daje mi log zamieszczony w linku:
wklej.to/Bbe0T
Zauważyłem, że w logu nie ma dni 19-ego listopada oraz 20-ego listopada, a od wtedy próbuję naprawić sendmaila. Data systemowa i godzina są ustawione poprawnie, więc problem nie leży w tym miejscu.
A komenda df -h daje:
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/sda1 29G 2,5G 26G 9% / udev 990M 4,0K 990M 1% /dev tmpfs 200M 580K 200M 1% /run none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock none 999M 0 999M 0% /run/shm
Jak mogę naprawić sendmail?
Zainteresuj się lepiej jakimś bardziej aktualnym systemem pocztowym typu Postfix, Exim, QMail, czy chociażby agentem MTA typu Esmtp, Ssmtp lub Msmtp.
Jacekalex napisał(-a):
Zainteresuj się lepiej jakimś bardziej aktualnym systemem pocztowym typu Postfix, Exim, QMail, czy chociażby agentem MTA typu Esmtp, Ssmtp lub Msmtp.
Zależy mi na rozwiązaniu problemu. Obejście problemu nie jest metodą, która mnie zadowala.
Program Sendmail to jest ciężki przeżytek, 30 lat temu może miał sens, obecnie już nie bardzo.
W dodatku ze wszystkich programów dostarczających usługę MTA w systemie ma najtrudniejszą konfigurację.
Z tych powodów ciężko znaleźć serwer na Linuxie, w którym działałby oryginalny Sendmail.
Z resztą Ubuntu oficjalnie wspiera Postfixa:
https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/postfix.html
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-11-21 14:44:15)
rozwiązaniem jest sugerowane użycie właściwego narzędzia do konkretnego celu.
syrenką też można pół polski przejechać...