Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej
Dostałem w prezencie tablet galaxy tab 10 note. Fajny Tablet i dziś akurat jestem w domu na wszystkich świętych i chciałem sobie powgrywać na niego różne pliki z kompa bo jutro wyjeżdżam, więc podpinam kabel USB, otwiera mi się tablet w dolphinie (używam KDE) i zaczynam kopiować pliki a tu problem bo nic się nie da skopiować, mogę wszystkie pliki przeglądać, ale nie mam prawa zapisu. Po dłuższej chwili widze, że to nie jest tak jak zwykle do tej pory gdy podpinałem inne tablety czy smarfony do kompa, tylko ten tablet łączy się przy pomocy protokołu MTP. Pytanie teraz czy linux obsługuje ten protokół? Używame debiana Jessie i zainstalowane mam pliki:
darek@PC:~$ dpkg -l | grep mtp ii gambas3-gb-net-smtp 3.5.4-1 i386 Gambas smtp protocol component ii jmtpfs 0.5-2 i386 FUSE based filesystem for accessing MTP devices ii libmtp-common 1.1.6-51-g1a2669c~ds0-2 all Media Transfer Protocol (MTP) common files ii libmtp-dev:i386 1.1.8-1+b1 i386 Media Transfer Protocol (MTP) development files ii libmtp9:i386 1.1.8-1+b1 i386 Media Transfer Protocol (MTP) library ii mtp-tools 1.1.8-1+b1 i386 Media Transfer Protocol (MTP) library tools darek@PC:~$
Więc widzę, że mam zainstalowaną obsługę systemu MTP, no ale dalej nie mogę nic skopiować na ten tablet? Jaki pakiet powinienem doinstalować? Czy może nie da się tego zrobić i nic skopiować? Zależy mi na czasie bo jutro wyjeżdżam, a ma pilne pliki które muszę zabrać ze sobą.
Ja mam takie lub podobne problemy z wieloma szajsungami, spróbuj zapisać jako root. W przypadku galaxy tab 2 załatwiło to sprawę. Na Debianie co prawda jeszcze nie sprawdzałem, ale na Ubuntu wszystko OK.
Ps to przez co się łączyłeś z innymi urządzeniami? Przecież mtp to domyślne połączenie dla każdego Androida.
hmm do tej pory każde urządzenie normalnie mi sie pokazywało jako zewnętrzny dysk i mogłem go odczytywać i zapisywać. HMM pod rotem ale gdzie w systemie plików jest ten tablet? W /mnt ani w /media go nie ma. Dolphin otwiera mi go ze ścieżki camera:/
1181
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:01:15)
Działa, wystarczyło zainstalować pakiet kio-mtp i tablet się montuje do zapisu :)
Strony: 1