Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, na wstępie napiszę że to mój pierwszy kontakt z linuxem więc proszę o wyrozumiałość a mój problem to logowanie się do zasobów z windowsa - okno logowania pokazuje się tylko raz przy próbie korzystania z pierwszego wybranego zasobu. Po zalogowaniu się i próbie skorzystania z innego zasobu gdzie według mnie powinien zapytać o hasło nie wyskakuje już okno logowania i mam dostęp do tych danych z atrybutem tylko do odczytu.
Najpierw opiszę co zrobiłem:
zainstalowałem debiana
założyłem 4 konta k1 , k2, k3, k4
zainstalowałem sambę
konfiguracja pliku smb.conf
[global] Workgroup = Administracja server string = Halinka netbios name = Halinka security = user encryption passwords = yes [u1] path = home/k1/dokumenty/sp create mask = 0777 directory mask = 077 writable = yes public = no browsable = no comment = U1 [u2] path = home/k1/dokumenty/spg create mask = 0777 directory mask = 077 writable = yes public = no browsable = no comment = U2 [u3] path = home/k2/dokumenty create mask = 0777 directory mask = 077 writable = yes public = no browsable = no comment = U3
Potem coś porobiłem z prawami i pododawałem użytkowników ale już nie pamiętam bo korzystałem z gotowców internetowych
sudo smbpasswd -a [nowa_nazwa]
np:
chown -hR k2 /home/k2
I tak jak już pisałem wyżej, o hasło w windowsie prosi tylko raz bez względu do którego z zasobów U1, U2, U3 się loguję. Przy próbie otworzenia kolejnego zasobu nie pyta już o hasło tylko wpuszcza a pliki p[ozwala otworzyć tylko do odczytu.
Znalazłem rozwiązanie które mnie nie satysfakcjonuje a mianowicie mapuje dyski:
net use Z: \\192.168.0.201\k1 hasło1 /USER:192.168.0.201\k1 net use y: \\192.168.0.201\k1 hasło2 /USER:192.168.0.201\k2 net use x: \\192.168.0.201\k1 hasło3 /USER:192.168.0.201\k3
Co zrobić żeby przy pierwszej próbie otworzenia zasobu pytał o hasło?