Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć, mój pierwszy post na forum. Mam problem z ustawieniami iptables, tak by działał tor browser. Dotychczas wyglądało to tak:
iptables -F iptables -P INPUT DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
czyli chyba najprościej jak się da. Chcąc by tor browser łączył się z siecią (po poszukiwaniach w internecie) minimalnie zmodyfikowałam firewalla dodając:
iptables -I INPUT -j ACCEPT -i lo -p tcp --dport 8118:9050 --sport 1:65000
Oczywiście tor browser nadal nie łączy się z siecią... Bardzo proszę o pomoc. Wiadomo mogę dać "iptables -P INPUT ACCEPT", ale chcę przynajmniej w małym stopniu być bezpieczna.
Ostatnio edytowany przez asiakalisz (2014-10-01 17:01:27)
z ciekawości - co się takiego stanie jak dasz accept na inpucie?
Jestem początkującą użytkowniczką i używam debiana właściwie tylko do korzystania z internetu- proszę o wyrozumiałość:) Z tego co się orientuję zmniejszy się bezpieczeństwo systemu, bo zapora sieciowa będzie przepuszczać wszystkie połączenia z zewnątrz. Jeśli chodzi o tor browser to zacznie działać;)
nic ci się nie zmniejszy. to nie windows.
zaraz tu pięciu mądrych się wypowie że firewalle i takie tam... a normalny użytkownik tego nie potrzebuje.
bo i po co?
Ok, to jest twoje zdanie, ale byłabym jednak wdzięczna za odpowiedź na pytanie z pierwszego postu. Nawet jak podłącze się do wi-fi w hotelu, to są osoby, które lubią sobie poskanować kto się podłączył.
1075
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:58:57)
to będą wiedziały że ktoś się podłączył - niestety warstwa niższa niż iptables (możesz sobie sto fajerłolów konfigurować a i tak nie ma to żadnego znaczenia).
pytanie: co z tego że się dowiedział że się podłączyłaś? proszę odpowiedz...
1077
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:59:00)
asiakalisz napisał(-a):
Jestem początkującą użytkowniczką i używam debiana właściwie tylko do korzystania z internetu- proszę o wyrozumiałość:)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Mogą sprawdzić na bazie fingerprintów wersję usługi i jeśli jest stara, to znaczy że nie załatana i można atakować. Trudniej atakować wiedząc mniej o ofierze.
Aby nie było - też nie jestem jakoś bardzo entuzjastycznie nastawiony do filtrowania iptablesem, by znacząco polepszyć bezpieczeństwo, ale trochę powiększa to. Inna sprawa, że ja bym właśnie poszedł wyżej i według mnie najbardziej skuteczne byłoby filtrowanie w warstwie aplikacji, ale często połączenia są szyfrowane i oprócz zalet ma to wady w postaci utrudnionego filtrowanai takiego ruchu programami np privoxy do filtrowania http.
BTWCo do mojej odpowiedzi to lo to interfejs wewnętrzny - jeśli go otworzysz to nikt z zewnątrz się nie podłączy do usługi na Twoim PC, a jedynie aplikacje już uruchomione na Twoim systemie będą mogły się podłączyć.
Ja bym prosił o nieteoretyzowanie tylko wskazywanie konkretnych rozwiązań .
Albo siedzimy cicho.
powiem inaczej: przez paręnaście lat miałem domowego desktopa na zewnętrznym ip (dzisiaj tylko na ipv6 ale to przejściowe) i nigdy nie miałem problemów.
co innego z serwerami - przynajmniej raz miałem wątpliwą przyjemność reinstalacji serwera na pld ra... ale czasy jajka 2.2 to już raczej historia. dzisiaj używam iptables/ipset do wywalania niegrzecznych palantów - ale nawet nie chodzi mi o bezpieczeństwo tylko o wyciepanie botów które chcą mi obciążyć maszynę próbami włamań do wordpressów czy dostarczaniem spamów do mojego exima.
@ilin: polecam nicnierobienie
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-10-01 19:08:38)
ethanak napisał(-a):
@ilin: polecam nicnierobienie
To nie tak.
Albo robimy coś konkretnie albo siedzimy cicho i nie wymądrzamy się.
Zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z nowym użytkownikiem/użytkowniczką.
Namieszać w głowie to nie sztuka.
Osobiście uważam że to przesadne dbanie o bezpieczeństwo na desktopie z linuksem to jakaś paranoja.
@uzytkownikubunt twoje rozwiązanie działa i wydaje się dość bezpieczne (z tego co napisałeś, to bezpieczne jak na iptables:) ) dziękuję bardzo:) Problem rozwiązany (chyba że ktoś ma jeszcze lepszy pomysł ;) )
Strony: 1