Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Nie ma prostej reguły na to co chciałem przedstawić w temacie :D
O co chodzi - tłumaczę
Jest sobie Serwer (172.16.0.1) i Klienci (jest ich wiele, ale przykładowo - 172.16.0.2)
Klient po PXE dostaje dystrybucję Debiana, aktualnie uruchamiany jest klient X, który pobiera dane z serwera X, jednak niekompresowane
Niemniej SSH z X serwerem kompresuje te dane + przyda mi się chyba do inszej rzeczy (jeśli ktoś wieszczy problemy, niech da znać :D)
Chodzi o to, by (prawdopodobnie) użytkownik się zalogował na swój login i hasło do serwera po SSH i dodatkowo katalogi /media były przekazywane na serwer (po SSHFS)
Czyli teoretyczna teoria :D
Komputer jest zalogowany i czeka na wpisanie loginu i hasła do SSH. Wpisuję
Odpala się Xserver i StartXfce4 w nim
Dodatkowo katalog /media z klienta jest przekazywany do /home/$USER/pliki (czy coś tam, nieważne)
Podczas pisania skryptu (który miał zrobić montowanie) odpadłem, bo przestała mi logika działać. Może ktoś na jego podstawie na coś wpadnie
#!/bin/sh ip=$(sudo ifconfig | grep 172.16 | awk '{print $2}' | sed -e "s/addr://g") ssh -n -f $USER@172.16.0.1 "echo user | sudo sshfs -o allow_other root@$ip:/media /home/$USER/sprzet -o workaround=rename -o password_stdin"
W teorii miało być to dla klienta (skrypt), który by nawiązywał połączenie. Logowanie do konta PXE klienta to user / user
W teorii chodziło mi o to, że pobrane zostanie IP na kliencie, a potem to IP będzie wykorzystane do skryptu montowania serwera. Teraz chcę to rozszerzyć o logowanie X (bo trzeba by w teorii 2 razy się logować). Ma ktoś jakiś pomysł? Może nawet rozwiązanie :D (ale nie chcę być chciwy za bardzo)
Fervi
trochę to skomplikowane... a nie da się wygenerować pary kluczy dla każdego klienta? wtedy ssh masz bez hasła...
Ustaw logowanie po kluczu.
Logowanie po kluczu jest dość problematyczne, gdyż:
* Jeśli każdy ma użytkownika, to trzeba za każdym razem dodawać nowego użytkownika do maszyny wirtualnej, tworzyć obraz i wyodrębniać system plików, kernel i init
* Jeśli jest tylko jeden użytkownik to wtedy można na każde konto wejść bez żadnej autoryzacji
Mam jeszcze jeden pomysł i spróbuję go wykonać
Fervi
Bo na tych klientach nie będzie w ogóle dysków - być może podstawowe katalogi są ok
Działa logowanie, działa wymiana plików - nie działa wyłączanie poprawne. Co prawda po kliknięciu wyloguj - wyłącza wszystko, ale sesji X'ów nie zakończył (uruchomione z xinit ...)
Fervi
Dużo masz tych klientów?
Pytam, bo jak spróbujesz montować np 30 końcówek w klasie, do jednego kompa, to włączenie równocześnie 30 stanowisk zatka kady dysk czy macierz typu RAID1-RAID10.
Jak bym raczej pakował się w terminale z własną pamęcia - żeby starczyła na rootfs, a ewentualnie $HOME jako mobilny, żeby każdy pacjent miał swojego hołma na dowolnej stacji.
Byłoby pewnie trochę gimnastyki z pam_mount, ale to nie problem.
Powiem szczerze, że to nie ode mnie zależy :P
Na początku mają być z 4 osoby, potem coraz więcej, coraz więcej dysków itd.
Teraz jest gorszy problem - wymyślić jak podłączyć drukarki z klientów do serwera :D
Fervi
Dobra, wybaczcie - nie mam pomysłów
Zarzućcie jakiś pomysł jak udostępnić Pendrive tak, by był na serwerze. Coś u mnie transportowanie pendrive'ów przez SSH nie działa poprawnie (może jakiś błąd?)
http://gmclan.org/up6184_3_logowanie.html
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-09-06 11:03:41)