Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-08-31 15:37:37

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Teoretyczne przekazywanie sprzętu do innego komputera

Witam!

Ogólnie chcę wysłuchać waszych teorii na ten temat :D

Założenia mojego ojca są takie:
- Fervi robi własną dystrybucję (Najpopularniejsza system stworzony przez Fervi'ego, yea) xD
- Dystrybucja jest przesyłana po PXE
- Startuje klient X (ojciec tak mówi, nie wiem - zwykle myślałem, że Xserver i "Xclient" to to samo) [może coś takiego jest?]
- Łączy się do serwera X (w innej maszynie)
- Następuje logowanie
- I tu ciekawsze; Każdy wpięty Pendrive czy drukarka powinna być widziana na serwerze (tej drugiej maszynie) z LibreOffice itd.

W skrócie inszym :D
Serwer - czyli komputer z TFTP, DHCP itd.
Klient - pobiera wszystko z serwera, wyświetla ekran z Serwera (własny ekran, a nie to co na serwerze widać), a podłączony sprzęt powinien być widoczny i przekazany serwerowi (że pracując na tym ekranie z serwera - widać sprzęt)

Jakieś konkretne pomysły?
Fervi

#2  2014-08-31 16:02:10

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

Re: Teoretyczne przekazywanie sprzętu do innego komputera

w sumie bardzo ślicznie opisałeś działanie całkiem typowego x-terminala - teraz tylko to zrealizować. materiały w necie są...
nie wiem jak współczesne wypasione xmanagery, ale paręnaście lat temu na rh5 zwykły xdm nie miał problemu z kilkoma displayami na różnych fizycznych maszynach.
przekazywania sprzętu nie próbowałem, ale pewnie automount na kliencie i wyeksportowanie /media po nfs dla serwera wystarczy przynajmniej dla pendraków.

Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-08-31 16:05:10)

Nim mechaniczne larum zagrasz mi, kanalio,
głosząc nadejście Javy - śmiertelnego wroga!
Zespół Adwokacki Dyskrecja

Stopka forum