Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Popełniłem EJabberd, nawet działa, ale ma jakieś kłopoty ze sterami Mysql/PSQL od Erlanga.
Na sterze Mysql chodził kilka dni i zaczął się kaszanić, problemy z połączeniem, na sterze PgSQL to samo, trochę chodził, po czym katastrofa.
Na szczęście mam zawsze w przypadku Ejabbera pod ręką skonfigurowany na tą samą bazę pam_mysql/pam-pgsql, dlatego przełączenie autoryzacji na pam to jest kilka sekund i zmiana dwóch linijek w konfigu, ale wtedy z kolei nie można zmieniać hasła poprzez komunikator.
Dlatego chciałbym albo wyłączyć zmianę hasła jako usługę XMPP przez komunikator, albo najlepiej podziękować Erlangowi za uwagę z jego sterami SQL, i w ich miejsce używać ODBC ze sterami UnixODBC.
Te przynajmniej działają w miarę stabilnie i przewidywalnie.
Idealnie byłoby trzymać autoryzacje w PAM, a archiwum i jakieś drobiazgi konfiguracyjne w w SQL przez unixODBC.
Tylko zupełnie nie mam pomysłu, jak się za to fachowo zabrać.
Wszelkie sugestie i sznurki mile widziane. :D
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-15 11:38:05)
Strony: 1