Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam , podczas montowania plyty cd , debian zwraca mi nastepujacy blad :
Nie można uzyskać dostępu do pliku "cdrom0" mount: urządzenie blokowe /dev/sr0 jest zabezpieczone przed zapisem, montowanie tylko do odczytu mount: niewłaściwy typ systemu plików, błędna opcja, błędny superblok na /dev/sr0, brak strony kodowej lub programu pomocniczego albo jeszcze inny błąd W niektórych przypadkach przydatne informacje można znaleźć w logu systemowym (np. dmesg | tail)
Szukam , ale nie moge znalezc jakiegos wytlumaczenia , dlatego jak zwykle prosze Was , madrzejszych , o pomoc
Pozdrawiam , milego popoludnia Radzan
juz pisze
darek@debian:~$ dmesg | tail [ 13.315865] RPC: Registered tcp transport module. [ 13.315867] RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module. [ 13.359216] FS-Cache: Loaded [ 13.385368] FS-Cache: Netfs 'nfs' registered for caching [ 13.457030] Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de). [ 21.039715] tg3 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X [ 21.075437] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready [ 22.660455] tg3 0000:02:00.0 eth0: Link is up at 100 Mbps, full duplex [ 22.660475] tg3 0000:02:00.0 eth0: Flow control is on for TX and on for RX [ 22.660496] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
to było po próbie zamontowania płyty?
jakim poleceniem montujesz, z roota czy z użytkownika?
___
a jeszcze - to jak rozumiem płyta z danymi?
po Twoim pytaniu calkiem zglupialem ,
mam ten obraz plyty wypalony i probuje go normalnie uruchomic z cd , ale widocznie nie tędy droga , dlatego zwracam sie do Was
___
plyta nie z danymi ,tylko iso
Napisz co chcesz zrobic bo nic nie łapię.
Chcesz zamontować płytę cd czy obraz iso z dysku ?
sorki , wiem ze kiepsko tlumacze , wiec moze po kolei
sciagnalem gre z internetu , obraz iso , mam ja na twardym dysku , ale wypalilem ten obraz rowniez na plyte , bo myslalem ze tak bedzie mi latwiej ja zainstalowac , aha gra ta jest na system linux
i to tyle , mam ja i na dysku i na plycie , ale nie potrafie jej zainstalowac
Pytanie jak wypaliłeś ją na płycie
Zajmijjmy sie tym iso z dysku.
Z konta roota
mkdir /media/test
mount -o loop /home/ty/obraz.iso /media/test
/home/ty/obraz.iso tu musisz podać prawidłową ścieżkę.
nie wiem ilin , robie tak jak napisales i caly czas mi pokazuje
/home/darek/Pobrane/Soldier.Of.Fortune-linux.iso: Nie ma takiego pliku ani katalogu
, cos musze znowu chyba zle robic , a nawiazujac do poprzedniego pytania , wypalilem ja na plycie programem Brasero
ls -l /media/ ls -l /home/darek/Pobrane/
pisze
darek@debian:~$ ls -l /media/ razem 8 lrwxrwxrwx 1 root root 6 lip 9 13:08 cdrom -> cdrom0 drwxr-xr-x 2 root root 4096 lip 9 13:08 cdrom0 drwxr-xr-x 2 root root 4096 lip 11 19:41 test
darek@debian:~$ ls -l /home/darek/Pobrane/ razem 1009984 -rw-r--r-- 1 darek darek 392270134 lip 11 10:40 Kroniki Riddicka.rmvb -rw-r--r-- 1 darek darek 641847296 lip 11 13:15 Soldier.Of.Fortune-Linux.iso -rw-r--r-- 1 darek darek 14396 lip 11 18:37 [www.tnt24.info] G.I. Joe- Czas Kobry G.I. Joe- The Rise Of Cobra -2009- [DVDRip.XviD] [Lektor PL].torrent -rw-r--r-- 1 darek darek 56307 lip 11 18:40 [www.tnt24.info] G I Joe- Czas Kobry G I Joe- The Rise of Cobra -2009- [BRRip XviD] [Lektor Pl].torrent drwxr-xr-x 2 darek darek 4096 lip 11 19:19 [ NETEMX.PL ] G.I.Joe.Czas.Kobry.2009.PL.DVDrip.XviD.Evolution darek@debian:~$
Słowo Linux w nazwie pliku jest z wielkiej litery, a Ty dałeś z małej. Używaj dopełniania żeby takich wpadek uniknąć.
poprawilem tak jak kazaliscie i dostalem taki komunikat:
mount: urządzenie blokowe /home/darek/Pobrane/Soldier.Of.Fortune-Linux.iso jest zabezpieczone przed zapisem, montowanie tylko do odczytu
No i w porządku, ma być tylko do odczytu.
ciesze sie , ze w porzadku , tylko napisz co teraz dalej z tym zrobic
Zobaczyć co jest w katalogu /media/test
Tam jest zawartość tej płyty.
tak jak piszesz ,rzeczywiście , jest zawartosc plyty , w tym paczki tar.gz
Sluchajcie , to chyba rownie dobrze moglem to zamontowac jakims programem : acetoneiso czy furiusiso mount
i doszedł bym do tego samego wyniku , prawda?
Mniej więcej.
Tak jeśli te programy działałyby prawidłowo.
Za to głowy nie dam.
Wracając do tej nieszczesnej plyty wypalonej.
Wypaliłeś ją jako płytę z obrazu czy tylko nagrałeś ten plik iso jako plik danych na płycie ?
To dwie różne rzeczy.
Juz mi nawet wstyd pytac , ale mam nadzieje ze , ze wzgledu na moj podeszly wiek mi wybaczycie
Napiszcie co teraz zrobic z ta zawartoscia tej plyty , zeby doprowadzic ta sprawe do konca
z gory dzieki i jeszcze raz przepraszam za na pewno trywialne pytania
___
Do ilin
wypalilem ja jako obraz .Tak jak bym wypalal np. system, zeby moc go potem zainstalowac
To powinna sie normalnie montować i jej zawartośc być w /media/cdrom0
Co do gry to trudno powiedzieć nie znając jej.
Pokaż
ls /media/test
to on
darek@debian:~$ ls /media/test autorun.inf binaries.tar.gz demos paks.tar.gz setup.data sof.xpm win32 bin configs kver.pub README setup.sh src darek@debian:~$
W pliku README nie ma nic na temat ?
kurcze jest: ---------------- (2) INSTALLATION ---------------- Mount the Soldier of Fortune CD and change the current directory to where it is mounted. Type 'sh setup.sh' to run the install script. e.g. Log in as root: $ mount /mnt/cdrom $ cd /mnt/cdrom $ sh setup.sh