Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-06-17 20:30:44

rjb - Użytkownik

rjb
Użytkownik

Konfiguracja TAILS

Po postawieniu Tails na penie z persistance, chciałbym aby się zachowywał tak jak wersja na kompie. Tzn. chciałbym, żeby np. pamiętał ustawienia przeglądarki a nie tylko moje pliki. Wiem, że to dystrybucja specjalnego zastosowania, ale może da się jakoś to zrobić. Jeśli jest to głupie pytanie, to proszę pamiętać, że jestem dopiero po przesiadce z windy.

#2  2014-06-17 21:08:47

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

Re: Konfiguracja TAILS

no to lepiej sobie zrobić z normalnego debiana to to co tam jest cały ruch puszczony przez tora i kilka dodatków otr w pidginie TC (już chyba nie za bardzo bezpieczny;) i takie tam..bo w zasadzie cały urok tailsa polega na tym żeby nic nie zapisywał i nie trzymał trwale o to w tym chodzi inaczej używanie go mija się z celem a narzędzia które tam są można bez problemów zaaplikować w każdej dystrybucji linuksa..

dobra rzecz jak korzystasz często z publicznej sieci albo w jakiś ekstremalnych przypadkach inaczej zupełnie bez sensu na co dzień używać tego...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-17 21:15:01)

#3  2014-06-17 21:24:28

rjb - Użytkownik

rjb
Użytkownik

Dzięki menel. Dzięki twojemu tutkowi jako całkowity świeżak starałem się postawić system na czysto. Chciałem to ogarnąć od podstaw. Po popełnieniu setek czeskich błędów udało się. Tylko nadal nie jestem pewien, czy przy konfiguracji apta to plik /etc/apt/apt.conf się robi sam, bo się mi pusty otwiera. Zawsze trafiałem na już zapisane. Wybacz takie pytanie, ale nie daje mi to spokoju.

#4  2014-06-17 23:55:24

Bitels - Użytkownik

Bitels
Użytkownik

W debianie ten plik jest w standardzie jest pusty a wzasadzie go nie ma. Tworzysz go dopiero jak chcesz właśnie wprowadzićzmiany w stosunku do standardowej konfiguracji.

Stopka forum