Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Przeszukałem internet i jedynie co znalazłem to to że są tam wstawiane losowo. Jednak kiedy usunie się ten plik i odpali update-desktop-database powstaje plik identyczny, czyli jednak od czegoś ta kolejność zależy. Dysponuje dwoma komputerami z debianem. Na jednym z nich np. jpg otwiera się przez iceweasel,gimp,risttreto a na drugim przez risttreto,iceweasel,gimp. Wiec gdyby ktoś chciał porównać jakieś inne pliki to mogę to sprawdzić. Próbowałem już usuwać/przeinstalowywać programy jednak to chyba nie zmienia ich kolejności. Pliki *.desktop w /usr/share/applications są identyczne. Pozdrawiam.
@edit: xfce
Ostatnio edytowany przez vfjpl (2014-06-14 13:34:44)
Sa 2 lokalizacje tego pliku.
1. Globalna /usr/share/applications
2. Lokalna dla tylko 1 użytkownika /home/User/.local/share/applications
Jeżeli masz ten plik lokalnie to on przysłania wartości globalne...
W każdym pliku jest tam sobie jakaś kolejność otwarcia danego rozszerzenia w zainstalowanych dostępnych programach. Jeżeli nie ma pierwszego programu to dany plik otwierany jest w kolejnym... itp analogicznie
[yampress@debian ~/.local/share/applications]$ ls mime*
mimeapps.list mimeinfo.cache
[yampress@debian ~/.local/share/applications]$
Strony: 1