Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Już mnie to zaczyna irytować trochę, mianowicie openoffice i libreoffice używa mi domyślnie czarnej czcionki (a mam ciemny motyw pulpitu) i wszystko jest strasznie nieczytelne:

w opcjach nie można zmienić koloru tej czcionki, orientuje się ktoś jak wymusić używanie wszędzie białego koloru czcionki?
Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-17 18:05:16)

Podobno człowiek...;)

Odpalić z innym motywem graficznym, np w Gnome2:
env GTK2_RC_FILES=/usr/share/themes/Glossy/gtk-2.0/gtkrc /usr/bin/libreoffice
W Xfce powinno zadziałać.
Jeśli potrzebujesz, żeby tak otwierał również, kiedy otwiera się po kliku na pliczek, to będzie większa zabawa, trzeba zatrudnić alacarte (w Gnome), nie wiem, jak w Xfce, ale pewnie też.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-17 04:42:24)

Użytkownik

no elegancko...Dzięki, odpala bardzo ładnie na wybranym motywie. Teraz tylko mam questa jak to bardziej usprawnić, tak jak piszesz żeby mi od razu otwierał wszystkie pliki officowe po kliknięciu z innym motywem..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-17 13:56:02)

Użytkownik

Spróbuj może skopiować pliki *.desktop lokalnie do katalogu:
~/.local/share/applications
/usr/share/applications/libreoffice-base.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-calc.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-draw.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-impress.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-math.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-startcenter.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-writer.desktop
/usr/share/applications/libreoffice-xsltfilter.desktop
Potem zmodyfikuj pole Exec= stosownie dla każdego komponentu Libre Office, na przykład dla LO Writer:
Exec=env GTK2_RC_FILES=/usr/share/themes/Glossy/gtk-2.0/gtkrc /usr/bin/libreoffice --writer
Sprawdzone - z konsoli jak smoła czarnej działa, z aktywatora działa ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2014-05-17 15:38:00)

Użytkownik

ok bangla wszystko elegancko jak chciałem, dzięki panowie.

Podobno człowiek...;)

5 minut ciężkiej pracy z Alacarte, i gotowe, nie trzeba koniecznie rzeźbić w każdym pliku z osobna.
Poza tym Libreoffice od którejś wersji miał obsługiwać minimotywy z Firefoxa, może warto się tym zainteresować?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-17 21:27:18)

Użytkownik

Z tym, że jeszcze używam openoffica a ten chyba nie ma takich rarytasów jak skórki. Ale jest git, trochę było z tym zabawy i dłubania ale śmiga jak należy. Jeszcze raz dzięki;)

Podobno człowiek...;)

OpenOffice jest pod względem technicznym pół roku z Libre, po prostu cały wysiłek społeczności poszedł w kierunku LOffice, dodali mu support OpenCL do szybkich obliczeń przez GPU (na kartach Nvidia/ATI), właśnie te minimotywy, i przede wszystkim do kompilacji OOffice potrzebował 20GB /tmp, Nowy Libre potrzebuje 6GB /tmp,
a po czyszczeniu kodu w LOffice jest też inna "malutka" różnica:
app-office/openoffice-bin-4.0.1: 4642 files, 373 non-files, 409 MiB app-office/libreoffice-bin-4.1.4.2: 2963 files, 326 non-files, 280 MiB
Także OOffice bardzo szanuję ze względów muzealno-zabytkowych ;)
ale używać wolę LOffice.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-18 21:23:31)
Strony: 1