Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć !
Jako, że pierwszy raz zabrałem się za poważny skrypt, już wychodzą moje pierwsze błędy.
Mam sobie skrypt który zapisuje sobie dane do MySQL, data, czas itp. Format czasu dałem jako varchar (dd/mm/yyyy) i niestety tutaj wychodzi mój błąd. Podczas sortowania brana jest pod uwagę tylko pierwsza wartość, czyli dd. Co jest widoczne na załączniku poniżej.
Teraz chciałbym zrobić taką operację. Zamienić ten varchar na format typu yy-mm-dd i później skonwertować varchar na date. Wiem jak skonwertować, ale nie wiem jak za jednym zamachem zmienić całą tablice.
Może tak?
UPDATE tabela SET Data=date_format(str_to_date(Data, '%d/%m/%Y'), '%Y%m%d');
Piszę z głowy nie mam teraz jak sprawdzić.
Proponuję to zrobić w transakcji begin end żebyś nie zepsuł sobie bazy.
dzięki :) pokombinowałem, poszukałem w internecie i trochę popsułem kolumnę. Ale za drugim razem spokojnie wszystko zrobiłem i mi wyszło. Ostateczny kod tego to
update `mail` set `data` = str_to_date(`data`, '%d/%m/%Y'); alter table `mail` modify column `data` date not null;