Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, Mam taki problem odnośnie stworzenia inserta za pomocą wyników z pętli while.
mam:
while ($wynik = mysql_fetch_array($zapytanie)) { $dla_inserta = "$zmienna='$_POST[$zmienna]'"; echo "INSERT INTO nieruchomosci.dane_nieruchomosci1 SET $dla_inserta"; }
Jak widać pętla zwórci np 20 insertów z danymi - nazwą kolumny $zmienna i danej która wpadnie do tego rekordu $_POST[$zmienna].
INSERT..... INSERT.... INSERT.... itd.
A chodzi mi o to żeby stworzyć jednego inserta z tymi danymi po przecinku (zamiast tworzyć 20 insertów to stworzyć jednego który będzie
zawierał 20 różnych danych do dodania. ( nie zwracajcie uwagi na to że jest tam echo bo narazie po prostu go wyświetlam ).
Wiem że z INSERT musze wyskoczyć poza pętle. Ale zastanawiam się czym najprościej skonstruować zmienną zawierającą te wszystkie dane
aby poza while wrzucić:
INSERT INTO nieruchomosci.dane_nieruchomosci1 SET $dla_inserta
i będzie grało.
Wdzięczny za pomoc :)
$co_wrzucic=""; while ($wynik = mysql_fetch_array($zapytanie)) { $co_wrzucic=$co_wrzucic.", (".$_POST['$zmienna'].")"; } $query="INSERT INTO $tabela($pole) VALUES $co_wrzucic"; mysql_query($query);
siakoś tak powinno działać
Dzięki:). Ale mam jeszcze pytanie odnośnie takiego kawałka (jeżeli to nie problem):
for ($i=0; $i<500; $i++) { echo $_POST[$zmienna][$i]; }
kod wyświetla mi wszystkie zaznaczone checkboxy. I rozkminiam właśnie w jaki sposób wrzucić je wszystkie do zmiennej
poza pętlą for. W podobny sposób jak wcześniej nie chce działać.
a dokładnie chciałbym uzyskać coś takiego:
for ($i=0; $i<500; $i++) { $wszystkie_zazn_checkbox = $_POST[$zmienna][$i]; } echo $wszystkie_zazn_checkbox oddzielone jeden od drugiego znakiem " | ".
Druga sprawa to wartość 500 w pętli for (for ($i=0; $i<500; $i++)) jest wpisana na sztywno
i może trochę utrudniać życie. Więc kombinuje także nad zliczeniem zaznaczonych checkbox.
Dzięki bardzo za pomoc.
OK. Zliczanie mam. (dziwne że czasami o najprostszych rzeczach się zapomina )
$counter = 0; foreach ($_POST[$zmienna] as $value) { $counter++; } $ilosc = $counter;
Dalej jednak kombinuje z pierwszym problemem.
Ostatnio edytowany przez debbie (2014-03-19 12:07:26)
co do długości $_POST spróbuj tak
for ($i=0; $i<count($_POST); $i++){ pętla }
A co do wpisania wszytkiego w jedną zmienną:
$wszystkie_zazn_checkbox=''; for ($i=0; $i<count($_POST); $i++){ $wszystkie_zazn_checkbox=$wszystkie_zazn_checkbox.'|'.$_POST[$zmienna][$i]; }
Dzieki przeserdeczne :)))