Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sam to przed chwilą przerabiałem,proszę: konfig samby udzielającej katalog bez "wołania o hasło":
[global] workgroup = MSHOME security = user map to guest = Bad User guest account = nobody wins support = yes local master = yes os level = 99 domain master = yes preferred master = yes hosts allow = 192.168.1. 127. [homes] comment = Home Directories browsable = no read only = no create mode = 0750 [Public Share] path = /home/jacek/Publiczny/Guest public = yes writable = yes comment = Guest Directory browsable = yes guest ok = yes printable = no
Nie potrafię tego ogarnąć, bo kolega ma też [homes] bez PATH = ... Niech zostanie tak jak jest, co za różnica czy wejdę w Home czy Public, mam tak ustawione, że i tu i tu jest to samo. Public to u mnie cały Home. ;)
Mi zależało na udostępnieniu wyłącznie jednego katalogu. Przeglądanie domowego jest wyłączone.
Co z tym hasłem?
Przy udostępnieniu tylko jednego katalogu mi też o hasło nie woła, przy przeglądaniu sieci mam dwa udziały Home i Public, po kliknięciu Home prosi o login, domenę i hasło a przy Public wchodzi bez żadnego hasła. A że ustawiłem sobie tak, żebym miał cały /home jako Public, to nie ma różnicy.
No przecież jak byk jest ze w configu jacekz jest tylko jeden udział.
[homes] comment = Home Directories browsable = no read only = no create mode = 0750
Tego nie ma.
Jak wywalisz wpis tego udzialu co woła o hasło to go nie będzie i problemu nie będzie. :)
jak masz 2 koputery z debianem to lepiej to chyba po ssh zrobić. Mniej kombinowania a działa równie dobrze.