Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Potrzebuję pomocy w napisaniu skryptu ftp lub sftp który wykona następujące operacje:
- pobierze z danego katalogu wszystkie pliki
- skopiuje je do katalogu lokalnego
- usunie z danego katalogu pliki ale tylko te które skopiował bo w trakcie kopiowania z danego katalogu na serwerze mogą zostać tam dodane kolejne pliki.
Proszę o pomoc.
Nikt za Ciebie tego nie napiszę. Najpierw pokaż co sam zrobiłeś, później możemy pomóc w naprawie błędów/problemów.
Tak dokładnie ale tylko te skopiowane, bo tak jak pisałem podczas kopiowania mogą zostać dograne kolejne.
Ale pokaż co sam napisałeś.
program psftp
open nazwa serwera
login
hasło
cd public_html
mget *.pdf
rm *.pdf
quit
ale nie wiem jak zrobić że gdy pobiera mi pliki a w tym czasie dojdą nowe to gdy kasuje to i te nowe się wykasują.
Ostatnio edytowany przez tjtomciob (2014-02-22 15:29:43)
Pomocy, czy gotowca?
ja to widze tak
binbasz sajt="http://eftepe.wólwółwoł.jakjakjak.beee" wget $sajt/remote-dir/* for fajl in `ls`; do ftp delete $sajt/remote-dir/$fajl done
Oczywiście są bardziej wyrafinowane metody jak zamknąć całość w poleceniu ftp, wykorzystać czasoznaczniki i inne.
edit:o, czemu w dewnullu?
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2014-02-22 22:19:28)
Nie znam dokładnie ftp ani sftp dlatego jeśli ktoś może to niech napisze mi całe polecenie
lis6502 napisał(-a):
edit:o, czemu w dewnullu?
Ktoś dubla wywalił, przeniosłem Twojego posta do aktywnego wątku.
Dzięki Arn ;). @Pavlo950, pliki nie są lokalne więc mv odpada. Pomyśl o tym jak o scp ;)
@tjtomciob, śmiem podejrzewać że nie znasz w ogóle. Jeśli liczysz że ktoś za Ciebie odrobi pracę domową, to się przeliczyłeś. Tu uzyskasz pomoc, odpowiedzi na pytania, po gotowca mogę Ci podeślać numer rachunku bankowego ;)
lis6502 nie pracę domową tylko coś co bardzo by mi pomogło w pracy codziennej a dokładniej w pominięciu ok 300 kliknięć w ciągu dnia.
Praca domowa to takie uogólnienie. W pracy? Czyli kosisz szmal za coś, do czego się nie nadajesz, bo nie umiesz nawet ułatwić sobie codzienności związanej z pracą:>. Polecam lekturę po której albo darujesz sobie zawracanie komuś głowy swoim lenistwem, albo wrócisz tu z konkretami, jak np 'zrobiłem to i to, czytałem to i tamto, ale nie rozumiem tego i tego'.
Albo- doczekasz się tu jakiegoś znudzonego bezrobotnego który zrobi to za Ciebie w ramach nudy (somebody?).
tjtomciob napisał(-a):
lis6502 nie pracę domową tylko coś co bardzo by mi pomogło w pracy codziennej a dokładniej w pominięciu ok 300 kliknięć w ciągu dnia.
Napisałem przecież, że może pętla for się nada.
Algorytm:
dla skopiowane-pliki w cel; zrób coś zrobione
Po angielsku:
for skopiowane-pliki in cel; do zrób coś done
Przykład:
for file in `find`; do echo > "$file" done
Pomyśl.
Ups, przepraszam najmocniej, w wyniku złożenia się kilku okoliczności naraz nie przeczytałem że cośtam już naskrobałeś wcześniej. Widziałem temat tylko z pierwszym postem i postawą 'zróbcie za mnie'. Przymij tjtomciob przeprosiny, ale rtfm'a i tak polecam przeczytać :)
co do rzeczy problemu: mając takie ograniczone zasoby jak opisałeś (i podejrzewam że siedzisz na windowsowej maszynie, gdzie cmd jest dużo mniej elastyczny niż linuksowy bash) zrobiłbym to tak(weź pod uwagę ze nie posiadam/nie korzystałem z programu i piszę z czachy):
open nazwa serwera login hasło cd public_html mkdir outgoing mv *.pdf outgoing/* mget outgoing/*.pdf rm outgoing/*.pdf rmdir outgoing quit
Kod samodokumentujący się, jeśli masz przed oczami manuala do psftp
lis6502 dzięki jakoś najprostsze rozwiązania najpóźniej lub najgłębiej siedzą w głowie nie wpadłem na to że można do innego katalogu najpierw przenieść a potem pobrać dzięki.
Strony: 1