Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-01-22 11:36:42

debbie - Użytkownik

debbie
Użytkownik

Mysql + update + zabezpieczanie pustych pól przez nadpisywaniem

Witam,
Mam taki problem odnośnie update'u rekordów w mysqlu.
Stworzyłem sobie skrypt dzięki któremu aktualizuje sobie dane ( zmieniam je w textarea i z list rozwijanych, pól formularza )
Ale niektóre z pól nie są zmieniane ( mimo to w niektórych przypadkach mam np opis z bazy danych a poniżej listę rozwijaną dzięki której
moge ten opis zmienić po zatwierdzeniu). Jeżeli nie wybiorę nic, to pole to nadpisuje się pustym. Czyli zmiany się nadpisują a dodatkowo
tam gdzie nic nie wybrałem pełne pola nadpisują się pełnymi. Czy ma ktoś może pomysł na to aby zabezpieczyć tak rekordy w bazie
( bez kreowania skryptu php sprawdzającego czy dane pole jest pełne przed wykonaniem update'u )? aby się nienadpisywały pustymi danymi.
Był bym wdzięczny za pomoc.

debbie
Wrócę jak zjem zupę i drugie danie - tyle
a oto ta zupa:

#2  2014-01-22 12:09:14

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Mysql + update + zabezpieczanie pustych pól przez nadpisywaniem

debbie napisał(-a):

Ale niektóre z pól nie są zmieniane ( mimo to w niektórych przypadkach mam np opis z bazy danych a poniżej listę rozwijaną dzięki której
moge ten opis zmienić po zatwierdzeniu). Jeżeli nie wybiorę nic, to pole to nadpisuje się pustym.

To popraw skrypt by nie nadpisywał pól, dla których nie wybrano nowej wartości.

debbie napisał(-a):

... a dodatkowo tam gdzie nic nie wybrałem pełne pola nadpisują się pełnymi.

No wyżej napisałeś, że nadpisują się pustymi, teraz że pełnymi. To jak w końcu? Bo rozumiem, że pole wyżej też musi być pełne, żeby było co pustym nadpisać.

Jeśli pola zawierają wartość lub nie zawierają, a nic nie zmieniasz, powinny pozostać nie zmienione w bazie. Jeśli chcesz wyczyścić dane pole dodaj opcje czyszczenia. Albo inne podejście, wybierasz pola, które będziesz modyfikował i tylko te są nadpisywane.

debbie napisał(-a):

Czy ma ktoś może pomysł na to aby zabezpieczyć tak rekordy w bazie
( bez kreowania skryptu php sprawdzającego czy dane pole jest pełne przed wykonaniem update'u )?

Skrypt powinieneś naprawić, co niby można zrobić na bazie?

Stopka forum