Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witojcie!
Jak am wygladac przykladowy wpis w fstab dla partycji ext3 aby mogl na niej zapisywac i odczytywac dane zwykly uzytkownik?Dodam że na tej dodatkowej jest zainstalowany jakis debian ale chcialem bez formatowania pousówac z niej wszystkie lub ich nie usuwać tylko zapodac jakis jakis katalog kotry bedzie przeznaczony na dane.Jezlei ktos na sucho ma odeslac mnie do mana to nieeeeeeee dzieeeeeeeeeex.

Admin łajza

teoretycznie: daj jej opcję 'users', aby szarzy użytkownicy mogli ja montować, zamontuj jako dany użytkownik i już :) teoretycznie!

Członek DUG

Mam ja zamontowana z opcja users ale moge tylko w jatalogu home/uzutkownik zapisywac a ja chce zapisywac wszedzie uzytkownik ten ma taka sama nazwe jak ta na ktorej teraz siedzie.

Admin łajza

Mam ja zamontowana z opcja users ale moge tylko w jatalogu home/uzutkownik zapisywac a ja chce zapisywac wszedzie uzytkownik ten ma taka sama nazwe jak ta na ktorej teraz siedzie.
cały "myk" polega tu na tym, aby montować jako użytkownik - wtedy użytkownik jest właścicielem katalogu w którym zamontowany jestdysk - słowem możesz robić co zechcesz

Członek DUG

Jaa chce zeby mi sie montowało wraz ze startem systemu wiec laduje w fstab i chce mies calkowity dostep z poziomu uzytkownika nadal nie ma rozwiazania.Jak ma wygladac cały wpis w fstab?

Ojciec Założyciel
tak
/dev/hdb5 /mnt/linux ext3 rw,user,auto 0 0

Członek DUG

No to teraz dąłem popalić :////////////
Bodzio wpis dzial z tym ze musialem chmoda odpowiedniego zapodać i wtedy bylo git.Ale sie zamotalem i zapodalem wczesniej
chmod 777 /
jaki ma byc poprawny chmod na "/" ?

Administrator

755

Członek DUG

Dziex i po sprawie:)