Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Nie wiem gdzie pisać tego posta ale wydaje mi się, że tutaj będzie najlepiej.
Jak nagrywam programem Recordmydestop to mam błąd:
Broken pipe: Overrun occurred
z konsoli, ale znalazłem proste rozwiązanie, jednak działa ono tylko do restartu komputera i trzeba użyć roota:
echo "512" > /proc/asound/card0/pcm0c/sub0/prealloc
Pytanie, jak ustalić na stałe te "512" w tym pliku tak, żeby działało to za każdym a nie tylko do następnego restartu komputera?
Uruchamiam nagrywanie w ten sposób i jeśli nie włączę spod roota tego echo "512" [...], to przestaje działać i pojawiają się znów błędy "Broken pipe".:
recordmydesktop -o test --display :0 -y 46 --buffer-size=65536
/proc to wirtualny system plików, po każdym restarcie masz nowy. Możesz to polecenie do rc.local sobie dopisać żeby było automatycznie odpalane przy podniesieniu systemu.
Dzięki Wdzięczne!
Zadziałało!
Zróbmy więc mini How-To dla innych dla mojego starego Debiana Squeeze:
1.Musimy użyć komendy do nagrywania:
recordmydesktop -o test --display :0 -y 46 --buffer-size=65536
"test" zastępujemy oczywiście swoją nazwą pliku.
"-y 46" jest dodatkiem obcinającym górę nagrania więc nie jest potrzebne
"--display :0" też nie jest potrzebny jeśli masz jeden monitor
tylko "--buffer-size=65536" jest ważny
I jeśli widzimy błąd w konsoli:
Broken pipe: Overrun occurred
to znaczy, że w filmiku który nagrywany będziemy mieć brak synchronizacji dźwięku z obrazem.
Wtedy tak jak powiedział Kapelusznik trzeba edytować /etc/rc.local :
Dopisując:
echo "512" > /proc/asound/card0/pcm0c/sub0/prealloc
Ja to zrobiłem poleceniem:
sudo nano /etc/rc.local
#!/bin/sh -e # # rc.local # # This script is executed at the end of each multiuser runlevel. # Make sure that the script will "exit 0" on success or any other # value on error. # # In order to enable or disable this script just change the execution # bits. # # By default this script does nothing. echo "512" > /proc/asound/card0/pcm0c/sub0/prealloc exit 0
I już powinniśmy mieć pełną synchronizację audio z video w nagraniach naszego pulpitu!
Ostatnio edytowany przez debianlove (2014-01-14 20:20:07)
Żeby wszyscy użytkownicy mieli takie podejście jak Ty… :) Dzięki.
Ja nagrywam pulpit przy pomocy takiego polecenia:
ffmpeg -framerate 25 -video_size 1280x1024 -f x11grab -i :0.0 -f alsa -ac 2 -i pulse -vcodec libx264 -crf 0 -preset ultrafast -acodec pcm_s16le output.avi
Parametry można sobie dopasować do swoich potrzeb.