Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Od dłuższego czasu mam problem ze sterownikami AMD Catalyst dla kart hybrydowych. W tym momencie zainstalowałem najnowsze sterowniki od AMD dla swojego laptopa (HP dv6 6b66ew). Gdy podpinam monitor przy włączonej karcie amd to na jednym i na drugim monitorze ekran się rozjeżdża, że nie da się na nim nic zrobić, ale jeżeli pracuję tylko na jednym monitorze to wtedy wszystko gra. Gdy włączę kartę zintegrowaną to wszystko jest w porządku, mogę mieć włączone dwa monitory, a obraz wyświetlany jest poprawnie na obydwu. Tak już mam od którejś wersji sterownika chyba powyżej 13.4 i nie wiem już jak rozwiązać ten problem (problem występuje w środowisku Xfce i KDE nie sprawdzałem na Gnome).
Polecenie lshw -c display
*-display description: VGA compatible controller product: Whistler [Radeon HD 6730M/6770M/7690M XT] vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] physical id: 0 bus info: pci@0000:01:00.0 version: 00 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom configuration: driver=fglrx_pci latency=0 resources: irq:56 memory:a0000000-afffffff memory:c6500000-c651ffff ioport:5000(size=256) memory:c6520000-c653ffff *-display description: VGA compatible controller product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller vendor: Intel Corporation physical id: 2 bus info: pci@0000:00:02.0 version: 09 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom configuration: driver=i915 latency=0 resources: irq:54 memory:c0000000-c03fffff memory:b0000000-bfffffff ioport:6000(size=64)
Natomiast xorg.con
Section "ServerLayout" Identifier "aticonfig Layout" Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0 Screen "aticonfig-Screen[0]-1" LeftOf "aticonfig-Screen[0]-0" EndSection Section "Module" EndSection Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]-1" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" Driver "fglrx" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-1" Driver "fglrx" BusID "PCI:1:0:0" Screen 1 EndSection Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]-0" Device "aticonfig-Device[0]-0" Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]-1" Device "aticonfig-Device[0]-1" Monitor "aticonfig-Monitor[0]-1" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection
Dzięki za pomoc.