Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mialem edytowac plik a nie na konsole?
su nano /etc/grub.d/40_custom
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry "PCBSD 9.2 (na /dev/sda4)" {
set root=(hd0,4)
chainloader (hd0,4)+1
boot
}
Ctrl + O
Ctrl + X
Tak.
Moze to zmeczenie po trudnym dniu ale staram sie jednoczesnie wcisnac Ctrl + O - i nic mi z tego nie wychodzi. Wiem, wiem prosze nie komentuj.
Z uprawnieniami roota to robisz?
Niestety nie - poprawiam
#!/bin/sh exec tail -n +3 $0 # This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the # menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change # the 'exec tail' line above. menuentry "PCBSD 9.2 (na /dev/sda4)" { set root=(hd0,4) chainloader (hd0,4)+1 boot }
I jest już PCBSD do wyboru?
EDIT: Po update-grub oczywiście.
Teraz zrobilem z uprawnieniami roota i nadal niic. Staram sie w miare jednoczesnie nacisnac oba przyciski.
Nie zapisuje poprawnie zmodyfikowanego pliku..
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-07 19:59:50)
Wciskasz ctrl i trzymasz, przyciskasz na chwilę o, puszczasz oba i dajesz enter.
Nie dawalem ENTER i to byla przyczyna.
Sprawdzilem bootowanie - wszystko graaaaaaaa.... PCBSD jest na swoim miejscu. (Dzieki Twojej cierpliwosci)
Zaraz daje SOLVED w tytule, a jutro konfig laczy w Debianie.
Ps. Pomyslalem sobie ze majac kilka HDD moglbym zaprowadzic taki porzadek:
- HDD1 (Linux) = jedna partycja rozszerzona z np czterema logicznymi poswieconymi 4 roznym systemom np: Debian, Ubuntu, Centos, Mandriva + jedna logiczna na storage, + jedna logiczna na SWAP, + jedna logiczna na backupy, + jedna logiczna na pliki tymczasowe.
- HDD2 (Unix) = jedna partycja rozszerzona z 2 logicznym Novell, PCBSD + jedna logiczna na backupy + jedna logiczna na storage
- HDD3 (Win) = jedna rozszerzona z 3 logicznymi na XP 7 i 8 + logiczna na backup + logiczna na storage + logiczna na pliki tymczasowe
- HDD4 - Storage
- HDD5 - Storage
Jak Twoim zdaniem Grub sobie poradzi z taka udziwniona implementacja?
Wiem ze podobny efekt mozna osiagnac poprzez wirtualizacje albo cloud, ale ja chcialbym doprowadzic ten pomysl wielosystemowego-multibootowalnego komputera do konca .
Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii.
Dla GRUB-a to generalnie bez różnicy, o ile systemy są prawidłowo zainstalowane powinno dać się je odpalić. Problem z tą konfiguracją jest natomiast inny – Windows chyba (sorry za to chyba, ale nie siedzę w temacie) wymaga aby pierwsza partycja podstawowa na dysku miała windowsowy system plików na bootloader i jakieś inne śmieci. Druga sprawa, że BSD można zainstalować tylko na partycji podstawowej AFAIR. Linuxy nie mają takich ograniczeń i dla nich to bez różnicy gdzie są zainstalowane.
Czy moze byc np 1 partycja rozszerzona z 10 logicznymi i 3 podstawowe na tym samym HDD?
Jakie sa relacje rozszerzonej do podstawowych?
Mogą być 4 podstawowe, lub 3 podstawowe + 1 rozszerzona. Na rozszerzonej logicznych może być dużo (nie pamiętam ile, ale raczej powyżej 10). Ewentualnie użyć GPT, tam nie ma takich ograniczeń.
Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc i ciekawe info.
Pozdrawiam.
ArnVaker napisał(-a):
Problem z tą konfiguracją jest natomiast inny – Windows chyba (sorry za to chyba, ale nie siedzę w temacie) wymaga aby pierwsza partycja podstawowa na dysku miała windowsowy system plików na bootloader i jakieś inne śmieci.
Problem z Windowsem jest nieco inny. Żeby wystartował, trzeba mu dać albo jedną partycję podstawową (od 7 w górę jest to automagicznie rozwiązane, nie wiem jak z Vistą), albo wrzucić cały system na podstawową partycję. Partycja NIE musi być pierwsza.
No i dorzucić meges z GPT. Linuksom to wszystko jedno, ale Windowsy do GPT wymagają UEFI (Secure BOOT) niekoniecznie).