Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, Mam taki problem odnośnie funkcji php explode.
Odnoszę się do pliku php ( plik.php) który wyświetla kolejno dane oddzielone znaczkiem |^| ( ale może być to też plik txt który zawiera masę danych oddzielonych od siebie takim znakiem).
oraz używam takiego kodu:
<? $sciezka = "http://localhost/plik.php"; $pliczek = file($sciezka); //$osoba_dane_1 = explode("|^|", $pliczek[0]); for($i=0; $i < count($pliczek); $i++) { $split = explode("|^|", $pliczek[$i]); for($j=0; $j < 40; $j++) { $osoba_dane_2[$i][$j] = $split[$j]; } } echo "ID = ".$osoba_dane_2[1][30]; ?>
Niestety kod nie wyświetla oczekiwanych rezultatów. Nie wyświetla nic prócz wyrazu "ID".
Nie bardzo wiem co może być nie tak ( może źle że uzywam funkcji file?? )
Był bym wdzięczny za pomoc.
pokaż kawałek pliku który odczytujesz
$split = explode("|^|", $pliczek[$i]); for($j=0; $j < 40; $j++) { $osoba_dane_2[$i][$j] = $split[$j]; }
Ten kawałek mnie ciekawi, skąd wiesz że split będzie miało zawsze taki rozmiar jak ta pętla?
Ostatnio edytowany przez averatec (2013-12-03 15:08:26)
debbie napisał(-a):
Witam, Mam taki problem odnośnie funkcji php explode.
Odnoszę się do pliku php ( plik.php) który wyświetla kolejno dane oddzielone znaczkiem |^| ( ale może być to też plik txt który zawiera masę danych oddzielonych od siebie takim znakiem).
oraz używam takiego kodu:Kod:
<? $sciezka = "http://localhost/plik.php"; $pliczek = file($sciezka); //$osoba_dane_1 = explode("|^|", $pliczek[0]); for($i=0; $i < count($pliczek); $i++) { $split = explode("|^|", $pliczek[$i]); for($j=0; $j < 40; $j++) { $osoba_dane_2[$i][$j] = $split[$j]; } } echo "ID = ".$osoba_dane_2[1][30]; ?>Niestety kod nie wyświetla oczekiwanych rezultatów. Nie wyświetla nic prócz wyrazu "ID".
Nie bardzo wiem co może być nie tak ( może źle że uzywam funkcji file?? )
Był bym wdzięczny za pomoc.
Zastanawiałeś się kiedyś, żeby zacząć korzystać z debuggera? Ciężko jest sprawnie programować nie mając możliwości śledzenia wykonania kodu, szczególnie w przypadku typowo logicznych błędów w kodzie.