Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy debian może nie współpracować z MATE? Na grome wszystko dobrze chodzi a jak się włączę MATE to np. YT mi tnie, wiesza mi kompa, czat nie chce wpółópracować.
SOA#1
ps.
sprawdzałeś na kącie nowego użytkownika
Ostatnio edytowany przez copowieryba (2013-09-18 11:40:18)
SOA#1
copowieryba napisał(-a):
sprawdzałeś na kącie nowego użytkownika
Ja bym nowego użytkownika tak od razu w kącie nie stawiał.
Nie stawiałem nigdy MATE na Debianie, ale sugeruję byś spróbował uruchomić problematyczne aplikacje z terminala i obserwował czym po nim plują.
Co do yt (flasha) polecam używać google-chrome do tego.
Tam jest "inny" flash i chodzi zdecydowanie lepiej.
IMHO kwestia osobistych doznań. Dla mnie zarówno pepper (flash chromowy) jak i sam chrome (oraz chromium) to żrące chore ilości pamięci i czasu procesora monstra. 12 otwartych kart zużyło mi dokładnie 1.2GB pamięci i żyłowało biedne C2D T9100 na 70%.
(dla porównania Iceweasel z wheezy'ego obwieszony dodatkami jak choinka przy 30 kartach zabiera 700 a flash zużywa 50% ;))
Na gnome3 clasic wszystko chodzi pięknie ładnie ale jak już włączę MATE to już się wszystko sypie. Może dla tego, że to jest wszystko zdublowane bo mate ton gnome2 może się żre z gnome 3
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-09-18 13:32:22)
A zgodnie z sugestią utworzyłeś dla testu nowego usera i patrzyłeś czy pod nim też się tak dzieje? Co z komunikatami błędów w terminalu?
bledów nie ma ale poco mam tworzyć użytkownika skoro dział na tym samym koncie tylko na innym środowisku.
By zobaczyć czy na nowym koncie, gdzie gnome3 nie potworzył jeszcze swoich plików konfiguracyjnych mogących kolidować z używanymi przez MATE, ten drugi będzie działał poprawnie.
useradd nie gryzie ;)
[EDIT]
Yay! Czwartego wirka się dorobiłem!
Ostatnio edytowany przez enether (2013-09-18 15:40:01)
rm -rf .mate*
?
Usuń starą konfiguracje mate, skoro na nowym użytkowniku wszystko jest w porządku. To znaczy, że błąd jest w konfiguracji.
Jak usunąć całkowicie gnome-3? Używam MATE ale on nie ma własnego okna logowania w sumie nie będzie problemu wpisywania xstart
To użyj Slim bądź LightDM lub LXDM. W Slim domyślną sesję ustawiasz w pliku ~/.xinitrc, w pozostałych w pliku:
/etc/lxdm/lxdm.conf
/etc/lightdm/lightdm.conf
====
xstart
startx
...
To jest problem z flashem, a nie środowiskiem.
nie tylko flash ale java tez przerywa mati75 co ty w ogóle gadasz ???????????? mówiłem że na gnome 3 wszystko dobrze działa tylko na mate mi świruje to jak może być problem z flashem i javą
Na koncie nowego użytkownika jest to samo?
tak to samo
Sprawdź htopem co ci procka zżera.
?? nie znajduje mi polecania
hmmm a może wina jest tego http://afirmati.wordpress.com/2011/04/14/instalacja … flash-player/
To zainstaluj htop.
Ciężko pomyśleć, dlaczego nie znajduje polecenia ?
Zainstaluj sobie na próbę google-chrome i na nim sprawdź youtube czy przycina.