Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-07-26 02:51:35

rj46 - Użytkownik

rj46
Użytkownik

Konfiguracja poczty do prostych czynnosci

Witam,

chciałbym skonfigurować pocztę na VPS'ie, w taki sposob aby moje aplikacje mogly wysylac jakies powiadomiena via email z poziomu php/pythona
(validacja e-mail, resety hasla itp), dodatkowo mam trochę zadan w CRON'ie i kazda akcja wysyla wynik na maila - chcialem do nich zagladac sobie poprzez np. thunderbirda, jak i do jakis maily z domen, które są podpięte pod vps'a.

Pierwszy raz, konfigurowałem pocztę, a wydawało mi się, że o postfixie jest dużo materiałów i nie będzie trudno, ale chyba coś namieszałem.

Wgrałem postfixa, config wydaję się byc prawidlowy, dodalem virutalne domeny i adres e-mail,
podłączyłem też sobie postfix admina do nginx'a, ale nie bardzo wiem, czy dodawac w nim nowe konta, domeny itd aby czegoś nie namieszal
no i na koniec dovecot.

Wiadomości jednak nie dochodzą na server,

przepraszam za chaotycznego posta, jest już dość późno, próbuje to jakoś ogarnąć, ale postanowiłem zapytać

W jakiej kolejnosci powinienem wgrywać powyższe programy (lub inne) i co jest w poszczególnym najważniejszym elementem do konfiguracji, aby to wszystko spełniało wspomiane na poczatku działania ?
Oczywiście nie chcę gotowca, ale taka jakas kolejnosc i na co uwazać  przy kazdym ;p

#2  2013-07-26 03:04:26

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Konfiguracja poczty do prostych czynnosci

Pozfix i Dovecot, to nie jest chop-siup - tylko całkiem sporo zabawy z profesjonalnym serwerem.
Musisz w nim zrobić porządne zabezpieczenia, zarówno wszystkich usług Postfixa i Dovecota,(najgroźniejszy jest proces Postfix master - wisi na otwartym porcie z uprawnieniami roota,  i niewiele można na to poradzić), filtry spamowe, zablokować open-relay i skonfigurować domenę do wysyłania poczty.
Do tego solidny firewall, żeby tego Postfixa i Dovecota chroniły przed atakami siłowymi, przez  mechanizm limitowania połączeń.
I standardowo do Postfixa, Amavisd,  Spamassassin, Clamav.

Jeśli to mały serwer, to nawiasem pisząc, nie potrzebujesz takiego bajzlu, możesz sobie pocztę we własnej domenie załatwić gdziekolwiek, a zainstalować i skonfigurować ESMTP. żeby zapewnił w systemie polecenie sendmail do wysyłania poczty, ale pchał ją przez zewnętrzne konto mailowe na innym serwerze, przez ssl, z autoryzacją.
Zarówno system, jak i serwer www z php mogą tą drogą wysyłać pocztę.
Albo zostawić wewnętrzny domyślny exim, a puścić go przez smarthosta, żeby chodził tak samo, jak ESMTP.
Postfixa też można tak ustawić, jak się go nie wystawia na świat, ale puszcza przez smarthosta.

Tylko musi to być sensownie skonfigurowane, żeby miało ręce i nogi. :D

Jeśli natomiast musi być serwer SMTP i POP3/IMAP to jest większa robota,
niż Nginx z php-fpm i do tego Lighttpd do skryptów cgi razem wzięte.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-26 03:12:23)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2013-07-26 03:13:37

rj46 - Użytkownik

rj46
Użytkownik

chciałbym to trzymać u siebie na serverze, co do firewalla to konfigurowalem shorewalla'a wg. jakiegos poradnika, ktory uwzglednial postfixa,

chyba usune pakiety, i z rana zabiorę się za to jeszcze raz.

Dziękuję za szybką odpowiedź o tak późnej porze ;)

#4  2013-07-26 03:19:47

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Shorewall, to strzał w stopę z przeciwpancernego, skonfiguruj porządnie Iptables, i przede wszystkim napisz, co to za VPS, czy chroot na sterydach -OpenVZ, czy prawdziwa wirtualizacja typu  XEN lub KVM.

Różnica między tymi typami jest zasadnicza.

Przy OpenVZ zazwyczaj nie masz nawet standardowych modułów firewalla, jak hashlimit czy recent, nie wspominając o systemie ACL, jak Apparmor czy Selinux, czy łatce Grsecurity.
A to bardzo utrudnia postawienie solidnego serwera, ja bym w ogóle nie wystawiał przez internet zadnej publicznie dostępnej usługi, która wisi z uprawnieniami roota na otwartym porcie, jeśli nie jest chroniona solidnym systemem ACL.
Wyjątek od tej reguły, to serwer ssh, ale ten powinien być, schowany, i dostępny tylko dla administratora, najlepiej logowanie wyłącznie przez klucz {rsa|dsa|ecdsa}.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-26 03:24:49)

#5  2013-07-26 17:35:38

rj46 - Użytkownik

rj46
Użytkownik

to OpenVZ, co polecasz w takim układzie, chętnie zainteresuję się może tym esmtp, ale czy spelni wszystko to co pisalem na poczatku ?

chciałbym wysyłać maile do userow aplikacji, i sprawdzac maile, ktore dochodza na owa domene od userow czy z crona,

oraz, czy usuniecie pakietow zalatwi sprawe, czy zajac sie jakimis pozostalosciami po postfixie, dovecotie itp ?

Dzięki

#6  2013-07-26 18:41:37

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A co to za aplikacje?
Esmtp zapewnia istnienie polecenia sendmail w systemie.

Exim czy Postfix w wersji Light, schowany z a firewallem, do wysyłania poczty przez smathosta działa tak samo, ale też nie wisi jeszcze w internecie,, te wszystkie wersje zakładają, że masz usługę poczty elektronicznej na innej maszynie w internecie, porządnie skonfigurowaną.

Jeśli natomiast na tej maszynie, masz OpenVZ, i koniecznie chcesz całą pocztę na nim trzymać, to masz do roboty serwer SMTP (Postfix, Exim albo Qmail), server IMAP/POP3 (Dovecot), filtrowanie antywirusowe, dwustopniowe filtrowanie spamu (filtry działające w trakcie sesji SMTP) i Spamassassin czy Amavis w trakcie zapisywania maila do kolejki wiadomości.

Taki pełnowartościowy serwer jest o tyle trudny, że takie instalacje są na celowniku spamerów, a żeby ktoś się nie zaopiekował tym serwerem, to musi być bardzo staranna konfiguracja.

Z tego samego powodu dobrze serwer smtp wzmocnić jakimś systemem ACL, ale to już nie na OpenVZ, do takich rzeczy trzeba mieć własne jajo do dyspozycji, czyli pełną wirtualizację.

Czy usunięcie pakietów coś załatwi?
Nic nie załatwi, trzeba się na jakiś system pocztowy zdecydować, i potem go skonfigurować, a roboty z tym nie brakuje.

Na standardowej maszynie OpenVZ poza tym nie za bardzo widzę miejsce na skrzynki mailowe, i w ogóle OpenVZ, to jest taki chroot na sterydach, a nie prawdziwa wirtualizacja.

Więc się na coś docelowo musisz zdecydować, jak to ma być pełnowymiarowy serwer SMTP, to przygotuj się na dwa dni roboty, i podziel ją na etapy, żeby po każdym, etapie sprawdzić, co już działa, a co jeszcze jest do zrobienia.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-26 18:43:23)

#7  2013-07-26 20:16:54

rj46 - Użytkownik

rj46
Użytkownik

Wie Pan co, na początku chciałem mieć wszystko u siebie itd. zawsze myslałem, że to najlepiej mieć wszystko zrobione 'u siebie i przez siebie', jednak nie potrzebuje całego servera poczty i wielu skrzynek, to co mam na vps, bedzie wysylac maile przez sendmaila, i to powinno wystarczyc, no vps nie jest jakiś super mocny, także chyba lepiej jak bedzie troche mniej procesow na nim latalo.

Także podejmę się konfigurowania Esmtp.

Dzięki

Stopka forum