Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć i Czołem ;)
Od kiedy mam neta przez pppoe, serwer pppd bardzo grzecznie loguje wszystkie zdarzenia,
w rezultacie na każde 15000 linii w /var/log/messages około 10000 dotyczy pppd.
W związku z powyższym, chciałbym albo zredukować ilość tych logów do niezbędnych informacji, albo w ogóle wywalić z plików messages czy syslog, a całosć skierować na jakiś socket fifo, np /dev/ppplog.
Tylko ani w pppd ani w rsyslogu nie widzę żadnej opcji, żeby odfiltrować logi na socket,
a wyłączyć śmiecenie w syslogu, lub zmniejszyć poziom logowania do jakiegoś sensownego poziomu.
Filtrowanie w rsyslog istnieje, ale na razie udało mi się tylko w jedną stronę, filtrowanie zapisywania do plików, to dla mnie kompletna czarna magia. ;P
Wszelkie pomysły mile widziane. ;)
Edit:
Wywalenie z messages logów daemon.* pomgło, podobnie, jak skierowanie ich do kolejki
/dev/ppplog, kłopot polega na tym, że chyba nie tylko pppd korzysta z tego kanału.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-17 19:13:58)