Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam parę nurtujących mnie pytań na które nie znam odpowiedzi i nawet nie wiem jakich słów kluczowych szukać.
1.Mamy np taka sytuacje jest osoba która pobiera z serwera np plik przez ssh lub sambe jak sprawdzić na serwerze z jaką prędkośćią on wysyła ( dla tego wątku lub cała prędkość dla całego interfejsu sieciowego?) Analogicznie download
2. Kolejna sytuacja jest ktoś podłączony do serwera np ssh i coś tam sobie majsterkuje. Jak sprawdzić na serwerze osoby podłączone aktualnie do serwera. Np interesuje mnie ip z jakiego jest połączenie oraz nazwa usługi z jakiej korzysta ip.
3.Mamy takiego gościa co w pkt 2 i chcemy go odciąć jak to zrobić ( nie ban tylko po prostu rozłączyć go )
Pozdrawiam
Ad.1 iftop
Ad.2 w
Ad. 3 rozłączyć jego sesje ssh
mati75 napisał(-a):
Ad.1 iftop
Ad.2 w
Ad. 3 rozłączyć jego sesje ssh
@Ad.3
Albo ubić powłokę....
EDIT:
np:
PTS=`w | grep root |awk '{print $2}'` lsof /dev/$PTS | awk '{print $2}'|grep -v PID |xargs kill -9 unset PTS
I biedny root dostał kopa w dooopę:
pią cze 14 20:17:20 localhost : ~ root ~> Connection to localhost closed.
:D
Nieroota można też potraktować mocniej:
pkill -u {pacjent}
albo:
skill -u {pacjent}
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-14 20:24:38)