Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mam prośbę o pomoc przy uruchomieniu modemu Alcatel One Touch X230L. Modem wygląda tak:
http://www.alcatelonetouch.com/global-en/products/m … #.UaDNEelMJzw
Mam problem z jego uruchomieniem na Debianie Wheezy świeżo zainstalowanym na Laptopie HP Compaq NC6320.
Próbowałem do tej pory tej rady: http://linuxtricksandtips.blogspot.com/2010/12/how- … x220l-3g.html
ale nie rusza. Wiem, że ten modem da się uruchomić na linuksie, bo na innym komputerze (z którego teraz piszę) z zainstalowanym Mintem uruchamia się poprzez skrypt Sakis3g. Na Debianie jednak skrypt ten się wysypuje na próbie zlokalizowania tty modemu.
Macie jakieś pomysły?
Sprawdzić na Mincie i Debku, czym się różnią urządzenia tty po wpięciu modemu.
Podekrzewam, że w Debianie nie przełącza ustrojstwa w trym modemu, moze trzeba nowszej wersji usb_modeswitch_data.
Względdnie moze w Debianie modem ląduje na innym numerze ttyUSB?
Po podłaczeniu w obu systemach w dmesg jest opisana cala akcja związana z montowaniem modemu.
Radzę obczaić w Debianie, i w razie czego porównać z podobnymi wynikami w Mincie.
Albo zajrzeć do tego skrypta sakis3g - to pewnie bash albo python/perl, i sprawdzić, co on taakiego robi, że na jednym systemie chodzi, na innym nie chodzi.
Jest też możliwość, że w Wheezym jajo nie ogarnia tego modelu bez majstrowania z opcjami sterownika.
Raz miałem taki numer w Squuze, że jajo z backportów nie ograneło mojej karty dźwiękowej, na standardowym chodziła od kopa, na Aptosidowym od kopa, a na jaju z backportów ani myślała.
Przy okazji:
Jakie wersje jajek i usb_modeswitch masz w Debku i Mincie?
Na Mincie:
usb-modeswitch: 1.2.3+repack0-1ubuntu2
Jądro: 3.2.0-29-generic
Na Debianie:
usb-modeswitch: 1.2.3+repack0-1
Jądro: 3.2.0-4-686-pae
Jak sprawdzić różnice w tty? Samo dmesg wyrzuca bardzo dużo komunikatów.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2013-05-25 17:13:54)
Zatrudnić grepa na pól etatu ;)
w obusystemach po wpięciu modemu w dmesg bedą logi dotyczące nowego urządzenia.
Sprobowałbym
dmesg |grep tty
albo
dmesg |egrep -i 'usb|tty'
albo
dmesg | grep ttyUSB
czy conieco o sterowniku:
dmesg | grep usbserial
Wylistować na obu systemach urządzenia?
ls -l /dev/ttyUSB*
albo po prostu sprawdzić w lsusb, jak na Debku widzi ten modem, czy czasem nie jako pendraka, i nie zapina go do steru usb_storage np.
Tutaj trzeba troszkę "pokombinować".
Prawdopodobnie debianowy usb_mdeswitch-data nie ogarnia tego modemu.
W kadym razie potrzebujesz przede wszystkim tylko logi, dmesg i grepa, żeby wyczaić, co jest grane.
Zainstalowałem wvdial i z jego komunikatów wynika, że modem jest widoczny tylko coś jest chyba nie tak z ustawieniami DNS (nie mam w ogóle pliku resolve.conf ani w /etc ani w /etc/ppp). Połączenie niby jest nawiązywane, ale internetu nie ma i po jakimś czasie następuje rozłączenie z komunikatem: The PPP deamon has died: A modem hung up the phone.
Jak nie masz DNSów w resolv.conf, to skąd system ma wiedzieć, z jakich DNSów ma korzystać?
Udało mi się połączyć przy pomocy skryptu Sakis3g. Nie wiem co ten skrypt robi, ale czyni cuda. Przez wvdial nie chce się łączyć, chociaż jest wygodniejszy, bo można ustawić łączenie przy starcie i nie trzeba klikać. Ważne, że zadziałało - nie latam z tym laptopem nigdzie i cały czas mam włączony więc mogę się tak łączyć.
Strony: 1